Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

La Doppia Ora (2009)

*Υπόθεση: Η Σόνια είναι από την Λουμπιάνα από πατέρα ιταλό, η οποία αφού επιστρέφει στην Ιταλία και πιάνει δουλειά ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο. Ο Γκουίντο είναι ενας πρώην αστυνομικός που δουλεύει ως φύλακας σε μια βίλα εκτός πόλης. Συναντιούνται τυχαία σε ένα ραντεβού speed date, στα οποία αυτός είναι συχνός πελάτης, ενώ γι' αυτήν είναι η πρώτη της φορά. Λίγες κουβέντες κι αμέσως αισθάνονται μια αυθόρμητη αμοιβαία έλξη. Σε ελάχιστες μέρες γνωρίζονται, ανοίγονται και...

αποκαλύπτουν ο καθένας τους τις πληγές του παρελθόντος του. Βρίσκονται ακριβώς πάνω στο σημείο για να ερωτευτούν ο ένας τον αλλόν, όταν εντελώς απροσδόκητα ο Γκουίντο σκοτώνεται! Σε μια ληστεία που γίνεται στην βίλα όπου εργάζεται κι ενώ μαζί του βρίσκεται εκεί για πρώτη φορά και η Σόνια. Ανήμπορη να διαχειριστεί η ίδια τον θάνατό του, πνίγεται μέσα τις τύψεις της, ενώ παράλληλα αρχίζει αχνά να θεωρείται από κάποιους, ως υπέυθυνη για το συμβάν. Σιγά-σιγά το παρελθόν της ξεπροβάλλει και πάλι απειλητικά για να την βασανίσει, ενώ η πραγματικότητα που ζει, δείχνει να καταρρέει, όλα τα δεδομένα γύρω της παύουν να θεωρούνται πια σταθερά κι αρχίζουν να αλλάζουν το ένα μετά το άλλο, ενώ και κανείς δεν παραμένει πλέον ο ίδιος με πριν! Ούτε ακόμα και η ίδια η Σόνια! Ένας ασφυκτικός κλοιός από αναπάντητα ερωτήματα περικλύει όλη την ατμόσφαιρα! Ποιά είναι η Σόνια πραγματικά και ποιό είναι το καλά κρυμμένο παρέλθόν της; Αλλά κυρίως ποιός είναι αυτός που η Σόνια συνεχίζει να βλέπει πέρα από κάθε λογική, με το πρόσωπο του Γκουίντο; Είναι ο Γκουίντο που παραμένει ζωντανός, ή είναι απλά και μόνο ένα αποκύημα της φαντασίας της που περιτριγυρίζει μέσα στο μυαλό της; Και τέλος, ποιά θα είναι η αντίδραση της, μόλις απρόσμενα θα τής παρουσιαστεί μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία για να τα αλλάξει όλα;

*Extra: Η ταινία είναι ένα σύγχρονο indie νουάρ, που ξεκινάει ως φεστιβαλικό ερωτικό τερτίπι μεταξύ μεσήλικων, μελαγχολικών αστών για να καταλήξει, σαν πόθος που σιγοβράζει, σε λεπτό σκοτεινό δράμα. Ένα δράμα, που πλησιάζοντας στο φινάλε, ανατρέπει τα δεδομένα και θέτει το πρωτεύον που είναι η αγάπη, κάτω από το εμφανώς δευτερεύον, το δολοπλόκο δηλαδή, σκεπτικό των ηρώων.

Κινούμενο σε δύο χρόνους ή καλύτερα σε δύο διαστάσεις, με μία ιστορία που διαδραματίζεται σε χρονικό πεδίο ολίγον ημερών, το La doppia ora πετυχαίνει να συνδυάσει στοιχεία από ψυχολογικό θρίλερ, με εκείνα ενός αστυνομικού μυστηρίου και της πάντα ενδιαφέρουσας ανεξάρτητης κινηματογραφίας.

Ο Giuseppe Capotondi στο κινηματογραφικό του πρωτόλειο, ακολουθεί το μονοπάτι προς την μεγάλη του αποκάλυψη, επικαλούμενος μία υπόγεια ένταση και εκμεταλλεύεται άψογα το μυστικό που κάνει την ανατροπή στην ταινία, προκειμένου να στήσει ένα ψυχολογικό πορτρέτο με δανεικά στοιχεία από ευρωπαϊκά θρίλερ και με εμφανή την επιρροή από την αμερικάνικη τεχνοτροπία.

Εντυπωσιάζει με την σκηνοθετική λογική του, τα αισθησιακά close up και τις ακριβείς αποτυπώσεις των κορμιών στον χώρο, είτε αυτός είναι το σκηνικό τρόμου, είτε το σημείο εκδήλωσης διάφορων ερωτικών συναισθημάτων, ανθρώπινων συμβολισμών ή των διάσπαρτων οπτικών γρίφων.

Η σεναριακή ανατροπή, γύρω από την οποία ο Ιταλός δημιουργός πλέκει ένα ελεγειακό δίχτυ, κυρίως προσωπικών καλλιτεχνικών αξιώσεων αλλά και έντονων αισθηματικών αποχρώσεων, θα μπορούσε να εντυπωσιάσει περισσότερο, όμως, όπως και να έχει, πληροί της προδιαγραφές αυτού του γήινου κειμένου, που τείνει να πάρει μορφή χειμαρρώδους αστικού μυθιστορήματος με ενδιαφέρουσα πλοκή και αισθαντικό λόγο. Το συναίσθημα αναυλίζει μέσα από τα πρόσωπα του ζεύγους Timi και Rappoport, το οποίο περιπλέκεται σε μία βουβή ιστορία αγάπης, ανατροπών και μεγάλων μυστικών στον Ιταλικό Βορρά.

Η ταινία αφήνει ικανοποιητικές εντυπώσεις, διότι στήθηκε με μεράκι, ζήλο. Είναι ανένταχτη και ποικιλόμορφη, που αν αφεθείς στο ρυθμό της θα σε εντυπωσιάσει. Ταινία που ανανεώνει το είδος και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανοίγει νέους ορίζοντες για το Ιταλικό σινεμά.*Ειδος Ταινίας: Εγκλήματος | Δραματική | Μυστήριου
*Σκηνοθεσια: Giuseppe Capotondi
*Σεναριο: Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi
*Ηθοποιοι: Kseniya Rappoport, Filippo Timi, Antonia Truppo
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 95 Λεπτά
*Μεγεθος: 1360 ΜΒ
*IMDb: 6,6

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/zn1rbo4y8evw
http://www.easybytez.com/at0mnb0q2od7
http://www.easybytez.com/6rnwzkr3roay
http://www.easybytez.com/ps5myjgi6nv3

Δεν υπάρχουν σχόλια: