Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Gomorrah (2008)

*Υπόθεση: H δράση της Καμόρα μέσα από πέντε ιστορίες απλών ανθρώπων. Η δύναμη της Ιταλικής μαφίας και η επιρροή που ασκεί στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και φυσικά την Ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Ντον Τσίρο, ο Τοτό ο Μάρκο και ο Τσίρο, ο Ρομπέρτο και ο πολύς Πασκουάλε είναι ολοι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, μα δρουν υπό την ίδια ακριβώς στέγη και για τον ίδιο εγκληματικό σκοπό. O Ντον Τσίρο είναι άνθρωπος που δίνει χρήματα στις οικογένειες..

των μελών της συμμορίας που βρίσκονται στη φυλακή, μιας συμμορίας που ελέγχει την περιοχή. Μετά από μερικές αλλαγές στην οργάνωση δεν ξέρει πλέον από ποιον παίρνει διαταγές και ανησυχεί σοβαρά για την επιβίωσή του. Ο Πασκουάλε είναι ταλαντούχος ράφτης. Κινέζοι ανταγωνιστές του προτείνουν να τους διδάξει τα μυστικά του επαγγέλματος έναντι σοβαρού χρηματικού ποσού. Το σκέφτεται, αποδέχεται, αλλά ταυτόχρονα θέτει τη ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο. Από την άλλη, ο 13χρονος Τοτό μαθαίνει τη ζωή στο δρόμο, βιάζεται να μεγαλώσει και παίρνει μια ριψοκίνδυνη απόφαση, έχοντας πάντα δίπλα του τη μάνα του, φύλακα-άγγελο με ολοένα και πιο δύσκολο έργο να τον συμμαζέψει από την βρόμικη λάμψη του εύκολου χρήματος. Ο Μάρκο και ο Τσίρο, είναι δυο αδέσποτοι απατεώνες που δυσχεραίνουν την επιχειρηματική δράση του συστήματος. Είναι ζήτημα χρόνου να διαταχθεί η συνοπτική εξολόθρευσή τους. Στη μέση της ανεύθυνης νέας γενιάς εγκληματιών και των παλιών που βλέπουν τη ζωή τους να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού τοποθετείται ο Ρομπέρτο, απόφοιτος πανεπιστημίου που θέλει να δουλέψει, δέχεται πρόταση από τον Φράνκο στον κλάδο των τοξικών αποβλήτων, αλλά η διαδικασία αυτή του προκαλεί συνειδησιακό πρόβλημα.

*Extra: Ακρως αποκαλυπτικό φίλμ! Τα Γόμορρα στα ιταλικά προφέρονται «γκομόρα» και ηχούν σχεδόν ίδια με την βιβλική πληγή της σύγχρονης Ιταλίας, την ναπολιτάνικη μαφία Καμόρα. Αυτή η ηχώ και οι παραλληλισμοί ανάμεσα στην αμαρτωλή πόλη της Βίβλου και της αρρώστιας που κατατρώει τη Νάπολη και ολόκληρη την Ιταλία ήταν που έδωσαν στο Ρομπέρτο Σαβιάνο τον τίτλο του βιβλίου του, που κατέγραψε με λεπτομερή και αποκαλυπτικό τρόπο τη μεθοδολογία, την οργάνωση ακόμα και την ιεραρχία της Καμόρα.

Ο τρόπος που η ταινία παρουσιάζει τη μέθοδο που η Καμόρα μολύνει τον κοινωνικό και επιχειρηματικό ιστό της χώρας είναι συγκλονιστικός, όπως συγκλονιστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο συνθέτει τις ιστορίες, δομεί τους χαρακτήρες και κορυφώνει τη δράση σε μια συμφωνία καθαρής βίας, τυφλής τύχης και αδιέξοδων διαδρομών, που ξυπνά μνήμες από το έργο αληθινών ηρώων του ιταλικού σινεμά όπως ο Παζολίνι και ο Αντονιόνι.

Με εικόνες που απωθούν και ταυτόχρονα μαγνητίζουν, με την ωμή ποίηση των εργατικών πολυκατοικιών, των βρώμικων δρόμων, της βιασμένης επαρχίας και της απάνθρωπης βιομηχανικής ανάπτυξης, με τον συναισθηματισμό να απουσιάζει ολοκληρωτικά και μια σκηνοθεσία που θυμίζει συμφωνία στον τρόπο που ενώνει τα αναρίθμητα στοιχεία της σε ένα σοκαριστικό και μαζί ιδιοφυές αποτέλεσμα τα «Γόμορρα» είναι αναμφίβολά το έργο ενός σπουδαίου maestro και μαζί ένα ανανεωτικό και πολιτικό φιλμ τόσο στη φόρμα όσο και στο περιεχόμενό του.

Λατινοαμερικανική σκηνοθετική ματιά και χαλαρή ντοκιμαντερίστικη αφήγηση πάνω σε Ιταλική, «μαφιόζικη» θεματολογία. Πρωτοτυπεί για το είδος, αφού περιορίζει το συναίσθημα και τη βία στον απολύτως αναγκαίο βαθμό. Βαραίνει σε σημεία και απογειώνεται σε εικόνες και συναισθήματα σε κάποια άλλα. Ίσως δυσκολέψει ορισμένους να βάλουν σε τάξη και να συνδυάσουν τα γεγονότα, αλλά θα ανταμείψει τους πάντες, ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς.*Ειδος Ταινίας: Εγκλήματος | Δραματική
*Σκηνοθεσια: Matteo Garrone
*Σεναριο: Roberto Saviano, Maurizio Braucci
*Ηθοποιοι: Gianfelice Imparato, Salvator Abruzese and Toni Servillo
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 137 Λεπτά
*Μεγεθος: 2180 ΜΒ
*IMDb: 6,9

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/hd0v8cxouly
http://www.easybytez.com/fyw1olzyfjc
http://www.easybytez.com/xgxof9r60c7
http://www.easybytez.com/vox31mowirb
http://www.easybytez.com/paeufs3qwo4

Δεν υπάρχουν σχόλια: