Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Kwaidan (1964)

*Υπόθεση: Τέσσερις μικρού μήκους ιστορίες φαντασμάτων ανατριχιαστικές βαθυστόχαστες σχεδόν ονειρικές, βασισμένες σε μια έντονα συναισθηματική σύνθεση. Μαζί το παραφυσικό στοχάζεται γύρω από τις διαφυλετικές σχέσεις και την απόδοση δικαιοσύνης. Αυτές είναι: Τα μαυρα μαλλιά, Η γυναίκα απο το χιονι, Χοΐτσι ο δίχως αυτιά και Σε ενα φλιτζάνι τσαϊ. Όλες οι ιστορίες έχουν σαν θέμα τη σχέση των απλών ανθρώπων με τα φαντάσματα, περιέχοντας και μια πολύ μικρή ανατροπή στο τέλος της καθε...

ιστορίας. Στα χέρια οποιουδήποτε άλλου σκηνοθέτη, το κάθε κομμάτι θα αποτελούσε ξεχωριστή ταινία. Με μέσο όρο διάρκειας της κάθε ιστορίας τα 45 λεπτά, η ταινία αγγίζει στο σύνολο τις τρεις ώρες. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα βαρεθείτε καθόλου. Κι αυτό διότι η σκηνοθετική μαεστρία του Kobayashi αιχμαλωτίζει στο φακό του (βοηθούμενος από την εκπληκτική δουλειά στα σκηνικά και τη φωτογραφία) εικόνες απίστευτης ομορφιάς, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό, ατμοσφαιρικό ποίημα.

*Extra: !!! Αριστούργημα !!! Ο Masaki Kobayashi είναι σχετικά υποτιμημένος σκηνοθέτης, που δυστυχώς συχνά επισκιάζεται από ονόματα όπως: Kurosawa, Ozu, και Mizoguchi. To Kwaidan ήταν η ταινία που έκανε αμέσως μετά το αριστουργηματικό Harakiri και πριν το επισης αριστουργηματικό Samurai Rebellion, που για 'μενα και οι τρεις ταινίες του αποτελούν αριστουργήματα του Ιαπωνικού κινηματογράφου.

Kwaidan / 怪談: σημαίνει ιστορία-ες φαντασμάτων η του υπερφυσικού, και αναφέρεται κυρίως σε παλιότερες παράξενες και ασυνήθιστες ιστορίες που πολλές φορές είχαν φαντάσματα η δαίμονες. Το πρώτο βιβλίο με ιστοίες Kwaidan ηταν: Stories and Studies of Strange Things του Lafcadio Hearn (Ελληνικής καταγωγής συγγραφέας). Απο τα βιβλία του Hearn πήρε ο Masaki Kobayashi τις τέσσερις ιστορίες που έχει η ταινία...

- "Τα μαύρα μαλλιά" Όπου ένας σαμουράι εγκαταλείπει την φτωχή γυναίκα του, και παντρεύεται μια άλλη γυναίκα έτσι ώστε να πλουτίσει.

- "Η γυναίκα του χιονιού" Δυο ξυλοκόποι που είναι κατά την διάρκεια μιας φοβερής χιονοθύελλας σε ένα απομονωμένο δάσος, βρίσκουν καταφύγιο σε μια καλύβα για να μην πεθάνουν απ'το κρύο.

- "Ο Χοΐτσι δίχως αυτιά" Όταν ο τυφλός μοναχός Χοΐτσι έμεινε μόνος του στον ναό ένας παράξενος πολεμιστής εμφανίστηκε, και του ζήτησε να τραγουδήσει για τους αφέντες του.

- "Μέσα σε μια κούπα τσαγιού" Ένας συγγραφέας αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που βλέπει συνέχεια ένα πρόσωπο σε μια κούπα.

Πολλές Kwaidan ιστορίες δεν είχαν ως σκοπό να τρομάξουν, αλλά απλά περιείχαν κάτι παράξενο, ασυνήθιστο κλπ. Γι'αυτό ο στόχος της ταινίας δεν είναι απαραίτητα να μας τρομάξει, αλλά να μας μεταφέρει με σωστό τρόπο μερικές απ'αυτές τις "παραδοσιακές" ιστορίες. Οι τέσσερις ιστορίες της ταινίας είναι απλές και προβλέψιμες, όμως έτσι είναι η φύση τους, και αυτό είναι μέρος της ομορφιάς τους.

Οι ιστορίες του Kwaidan δεν συνδέονται, όμως έχουν μπει στην κατάλληλη σειρά έτσι ώστε να μπουν οι θεατές πιο εύκολα στο κλήμα της ταινίας. "Τα μαύρα μαλλιά", η πρώτη ιστορία, μπορεί να πει κανείς πως δρα ως εισαγωγή και είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός πως η επιρροή της στις σύγχρονες horror ταινίες είναι ολοφάνερη. Η δεύτερη με τους ξυλοκόπους είναι ένα διαμαντάκι, λόγο της απλότητας της ιστορίας, και των πανέμορφων background της. Η τρίτη ιστορία, αυτή με τον τυφλό μοναχό, είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ιστορία, η πιο ποιητική, και εμφανώς επηρεασμένη απ'το παραδοσιακό Ιαπωνικό θέατρο Kabuki. Ενώ η τελευταία ιστορία δίνει περισσότερο βάρος στην αφήγηση, και βοηθάει ώστε να δοθεί μια αίσθηση τέλους στην ταινία.*Ειδος Ταινίας: Φαντασίας | Τρόμου
*Σκηνοθεσια: Masaki Kobayashi
*Σεναριο: Yôko Mizuki, Lafcadio Hearn
*Ηθοποιοι: Michiyo Aratama, Misako Watanabe, Rentarô Mikuni
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 186 Λεπτά
*Μεγεθος: 1360 ΜΒ
*IMDb: 7,9

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/m08jtpsjgnj
http://www.easybytez.com/jlwt0q8qhrp
http://www.easybytez.com/zchmx8t6vsq
http://www.easybytez.com/gyrotil6xrk

Δεν υπάρχουν σχόλια: