Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Run Lola Run (1998)

*Υπόθεση: Η Lola μιλάει στο τηλέφωνο με το φίλο της, το Manni. Ο τελευταίος χρειάζεται να βρει 100.000 γερμανικά μάρκα, περίπου στα 51,130 € μέσα σε 20 λεπτά προκειμένου να τα παραδώσει σε ένα περίεργο τύπο με τον οποίο έκανε ο Manni λαθρεμπόριο. Με το που κλείνει το τηλέφωνο η Lola αρχίζει να τρέχει συνέχεια για να του βρει τα χρήματα πριν τελειώσει το 20λεπτο. Θα εχει ομως τελειώσει μετά το τελος της προθεσμίας; Όχι γιατί μετα το τέλος του εικοσαλέπτου, θα αρχίσει μια...

αλλη περιπέτεια...

*Extra: Η βασική πρωτοτυπία της ταινίας αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε μια απλή ιστορία, η οποία, όμως δίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Κάθε φορά, όμως, η ιστορία εξελίσσεται διαφορετικά. Όπως αναφέρεται και στην ατάκα του προλόγου, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Καθώς η Lola τρέχει, υπάρχουν ορισμένες υπό - πλοκές, οι οποίες εξελίσσονται ανάλογα με τη δική της πορεία. Αρκεί ένα δευτερόλεπτο να φτάσει νωρίτερα ή αργότερα ώστε να αλλάξουν τα γεγονότα.

Ακόμη, παρατηρούμε πως η Lola επηρεάζει διάφορους ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή (οπτική, σωματική) κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Κάθε φορά υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση στην εξέλιξη της δικής τους ιστορίας. Επιπλέον παρατηρούμε σε μια από τις εκδοχές πως φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι μπορεί από την πορεία των γεγονότων να επηρεάσουν τις μεταξύ τους ζωές.

Παράλληλα, η ιστορία δίνεται με μια ιδιαίτερα ευρηματική σκηνοθεσία, σε βαθμό που ενδεχομένως να θεωρηθεί υπερβολικός. Προσωπικά θεωρώ ότι οι ρυθμοί ταιριάζουν απόλυτα στο έργο. Ειδικότερα, ο Tykwer καταφεύγει σε ποικίλες μεθόδους με σκοπό να κρατήσει το ενδιαφέρον στα ύψη: με τη χρήση animation, αργής κίνησης και τεμαχισμό της οθόνης σε περισσότερα πλάνα, κατορθώνει να κρατά την αδρεναλίνη στα ύψη και ταυτόχρονα να καθιστά συναρπαστικό ένα θέαμα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κούραζε σχετικά σύντομα.

Πιο αναλυτικά, είναι αξιοσημείωτο ότι τα πολλά μέσα που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης, είναι προσεκτικά δομημένα. Για παράδειγμα, οι σκηνές του πατέρα της Lola στο γραφείο του είναι γυρισμένες σε video, ώστε να δείχνουν ως μια διαφορετική ιστορία σε σχέση με την κύρια υπόθεση, ενώ τα flashback είναι σε ασπρόμαυρο. Επιπλέον, η τεχνική του animation χρησιμοποιείται στα ίδια χρονικά σημεία του τρεξίματος και τις τρεις φορές που ξετυλίγεται η ιστορία.

Επιπλέον, η χρήση της μουσικής, γραμμένης μεταξύ άλλων και από το σκηνοθέτη Tom Tykwer και την πρωταγωνίστρια Franka Potente κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη. Ειδικότερα, οι γρήγοροι, μπιτάτοι ρυθμοί των κομματιών ταιριάζουν πλήρως με τους φρενήρης ρυθμούς που τρέχει η Lola. Χαρακτηριστικά, η μουσική ακούγεται μόνο στο background όταν η Lola σταματά να τρέχει και συνομιλεί με κάποιο χαρακτήρα (π.χ. τον πατέρα της), καθώς υπάρχει ακόμη η αίσθηση του χρόνου που τρέχει.

Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία του έργου έχουν οι ερμηνείες. Η Franka Potente είναι θαυμάσια στο ρόλο της. Εκτός από το τρέξιμο, είναι ιδιαίτερα πειστική στις σκηνές όπου είναι αγχωμένη και εκνευρισμένη. Ο συμπρωταγωνιστής της Moritz Bleibtreu, είναι, επίσης, εξαιρετικός υποδυόμενος το Manni. Οι εκφράσεις του προσώπου του είναι χαρακτηριστικές. Πειστικοί είναι, ακόμη και οι δεύτεροι ρόλοι.

Πρόκειται για ένα σύντομο μεν, αλλά εξαιρετικά καλοδουλεμένο έργο που μπορείτε να δείτε πολλές φορές. Κάθε φορά υπάρχει κάτι νέο να δώσει, κάποια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να προσέξετε παραπάνω, γιατί είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν το έργο αυτό μοναδικό.*Ειδος Ταινίας: Δράσης | Περιπέτεια | Θρίλερ
*Σκηνοθεσια: Tom Tykwer
*Σεναριο: Tom Tykwer
*Ηθοποιοι: Franka Potente, Moritz Bleibtreu, Herbert Knaup
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 81 Λεπτά
*Μεγεθος: 1640 ΜΒ
*IMDb: 7,8

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/yudiwrtquln
http://www.easybytez.com/dovyu3triq8
http://www.easybytez.com/lj2p3gpeka9
http://www.easybytez.com/boroq7vbar1

3 σχόλια:

Μαρία Κ. είπε...

COOLdUdE ότι θα ήσουν εσύ πίσω απ'όλο αυτό δεν θα μπορούσα να το φανταστώ με τίποτα,είσαι καταπληκτικός!!!!!!!!!χαίρομαι πολύ που θα μπορούμε να επικοινωνούμε με αυτό τον τρόπο.Καλορίζικο το καινούριο σας σπίτι και συνέχισε να είσαι τόσο δημιουργικός!!!έχεις πολλά φιλιά απ' όλους μας και εύχομαι κάποια στιγμή να βρεθούμε απο κοντα.

C00LdUdE είπε...

Και ομως ειναι δυνατό! Το C00LdUdE ειναι ψευδώνυμο για ξεκάρφωμα απο τυχόν κυνήγι για τα πνευματικά δικαιώματα που τα ξεσκίζω... με τα μάτια... Ελπίζω και εγώ να σας δω απο κοντά. Κατεβάζετε καμμιά ταινία;

Μαρία Κ. είπε...

Και πολύ καλά τους κάνεις.Κάνεις πολύ καλές επιλογές και στις ταινίες αλλά και στις φωτογραφίες!Καλό απόγευμα!!!!