Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

A Separation (2011)

*Υπόθεση: Η Simin και ο Nader μένουν στην Τεχεράνη μαζί με την 11χρονη κόρη τους και τον πάσχοντα, από το Alzheimer, πατέρα του Nader. Ύστερα από τα 14 χρόνια πετυχημένου γάμου οδηγούνται, μάλλον απρόθυμα, σε ενα χωρισμό. Αιτία ειναι η επιθυμία της πρώτης να μεταναστεύσουν προς την Ευρώπη οπου τους εξασφαλίζει περισσότερες ευκαιρίες και είναι καλύτερο περιβάλλον για να μεγαλώσουν τη μικρή. Ο σύζυγός της ωστόσο αρνείται, όντας υποχρεωμένος να παραμείνει στην Τεχεράνη...

στο πλευρό του πατέρα του. Το αδιέξοδο στη σχέση του ζεύγους όμως λαμβάνει απρόοπτες διαστάσεις, όταν προσλαμβάνουν μία φτωχή γυναίκα να φυλά τον παππού, η οποία όμως δεν αποδεικνύεται επιμελής με τα καθήκοντά της...

*Extra: !!! Αριστούργημα !!! Και λίγο ειναι... Για μία χώρα όπως το Ιράν, όπου το απολυταρχικό καθεστώς του Αχμαντινετζάντ οδηγεί στη φυλακή σκηνοθέτες όπως τους Jafar Panahi και Mohammad Rasoulof, η υπόθεση σινεμά (αλλά και της ελεύθερης έκφρασης εν γένει) αποκτά αυτομάτως εντελώς διαφορετικές διαστάσεις, αφού εμπεριέχει πολύ πόνο και αγωνία.

Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων συγκαταλέγεται και ο Asghar Farhadi, με την τελευταία του δουλειά, το «A Separation». Μια ταινία που παραμερίζει σύνορα, πολιτισμικά χάσματα και σκοπιμότητες και μιλά με απλότητα μέσα από την οικουμενική γλώσσα της τέχνης για ζητήματα πανανθρώπινα.

Από μια καραμπινάτη αλληγορία, ανάμεσα στο νέο Ιράν που βλέπει ορίζοντα και θέλει να δραπετεύσει από τα στεγανά (η Simin) και την παραδοσιακή Περσία που μετεξελίχθηκε σε θεοκρατικό καθεστώς με αυστηρότητα και ποινές που ιδιάζουν σε φονταμενταλιστικές πρακτικές (ο σύζυγος Nader), ο σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί στήνει, στην καλύτερη του ταινία, ένα διάλογο υπαρκτό και κρουστό, ένα οικουμενικό στόρι με τρομερό ενδιαφέρον και πλοκή, χωρίς φτιασίδια και κόλπα, σε μια από τις σπουδαιότερες ταινίες της χρονιάς.

Ενα πολύ δυνατό δραματικό παράδειγμα οπου κανείς δε μένει ανεπηρέαστος και φυσικά δεν αντιστοιχεί σε μια μανιχαϊστική λογική του άσπρου με το μαύρο. Ολες οι πλευρές εγκλωβίζονται σε ένα ατέρμονο πανηγύρι από σοβαρά επιχειρήματα, που ωστόσο δεν έχουν νόημα, όταν λείπει η πραγματική επιθυμία για κοινή επίλυση των διαφορών.

Το αξιοσημείωτο με το «A Separation» είναι πως ο Farhadi κάνει σινεμά περιωπής με τα απολύτως απαραίτητα, πρακτικά με τα ελάχιστα δυνατά μέσα, αναζητώντας την ουσία ανάμεσα στις αδρές γραμμές του δράματος των ηρώων του. Κρατώντας σε απόσταση το μελό από την εξίσωση, ο Ιρανός σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το αδιέξοδο ενός ζευγαριού για να μιλήσει για πολλά περισσότερα από την ιστορία ενός χωρισμού, όπως είναι ο τίτλος της ταινίας.

Το παράσημο του Farhadi είναι ότι κατορθώνει μέσα από αυτή την ιστορία ακροτήτων, να μιλήσει για το γκρίζο, εκείνο το ευρύ μέσο φάσμα μέσα στο οποίο όλοι λίγο-πολύ ζούμε τις ζωές μας. Κοινώς, το «A Separation» αναδεικνύει λιτά αλλά καταφανώς, τις χαραμάδες μίας πραγματικότητας αμφίσημης, η οποία δε γνωρίζει απόλυτες αλήθειες και που αρνείται πεισματικά να ευθυγραμμιστεί με την τετραγωνισμένη ανθρώπινη λογική. Μία λογική που φυσικά αποτελεί το άκρον άωτον του παραλογισμού και που δεν περιορίζεται από σύνορα και εποχές.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Asghar Farhadi
*Σεναριο: Asghar Farhadi
*Ηθοποιοι: Payman Maadi, Leila Hatami, Sareh Bayat
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 123 Λεπτά
*Μεγεθος: 1450 ΜΒ
*IMDb: 8,5

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/jixwv72dtcw
http://www.easybytez.com/hu1x52c8ucw
http://www.easybytez.com/lfj9lp5xacb
http://www.easybytez.com/5i84bs526r6

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η τελειότητα!!!