Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Ugetsu Monogatari (1953)

*Υπόθεση: Σʼ ένα χωριό στην Ιαπωνία του μεσαίωνα η οποία σπαράσσεται από εμφύλιους πολέμους, δύο αδέρφια θα διακινδυνεύσουν τις οικογένειες τους και τις ζωές τους για να κάνουν τα ονειρα τους πραγματικότητα. Ο Γκεντζούρο ειναι ένας φτωχός αγγειοπλάστης που ονειρεύεται καλλιτεχνική δόξα και πλούτη ενώ ο Τομπέι, θέλει να γίνει ενας ένδοξος σαμουράι. Αποφασίζουν να κατευθύνουν προς την πόλη, χωρίς τις οικογένειές τους, για να πραγματώσουν τις επιθυμιες τους. Πράγματι...

ο πρώτος θα κερδίσει λεφτά με τη σέσουλα, ενώ ο δεύτερος θα διακριθεί ως Σαμουράι στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η επιστροφή στο χωριό θα προσγειώσει ανώμαλα τους δύο άντρες. Ο πρώτος έχει πέσει θύμα της γοητείας μιας πριγκίπισσας φαντάσματος, ενώ ο άλλος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του έχει γίνει πόρνη σε ένα χωρίο εξαιτίας της δικής του εγκατάλειψης και των δεινών του πολέμου. Το όραμα της «υλικής» επιτυχίας γίνεται καπνός.

*Extra: O μεγαλύτερος Ιάπωνας σκηνοθέτης, στην πιο διάσημη ταινία του (η ταινία Ugetsu Monogatari εχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις 10 καλύτερες ταινίες στην ιστορία τού κινηματογράφου). Πρόκειται για ένα ποιητικό εγχειρίδιο, ταοϊκού στοχασμού, που αναιρεί την δεδομένη κατηγοριοποίηση των κινηματογραφικών ειδών μέσω μιας αιθέριας όσμωσης.

«Ουγκέτσου Μονογκατάρι» στα Ιαπωνικά σημαίνει, το χλωμό πρόσωπο της σελήνης μετά τη βροχή. Είναι μια ιστορία του φανταστικού, βουτηγμένη στην πιο αμείλικτη πραγματικότητα, σκιαγραφώντας άριστα τα πάθη, τα όνειρα και τη μοίρα των ανθρώπων.

Βασισμένο σε δύο διηγήματα του Ακινάρι Ουέντα από την ομότιτλη συλλογή, το «Ουγκέτσου Μονογκατάρι» βραβεύτηκε εν έτει 1953 με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και με τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ταυτόχρονα λατρεύτηκε και υμνήθηκε από πλήθος θεωρητικών και σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων οι Ερίκ Ρομέρ και Ζαν Λυκ Γκοντάρ και θεωρείται η κορωνίδα του έργου του Κένζι Μιζογκούτσι.

Η ιστορία τοποθετείται σε ένα αγαπημένο χωροχρόνο του ιαπωνικού κινηματογράφου, στη μεσαιωνική Ιαπωνία, μαστιζόμενη από εμφύλιες συρράξεις και βίαιες κοινωνικές μεταβολές. Ένα λυρικό οδοιπορικό στην ανθρώπινη ματαιοδοξία, στην απατηλή φύση της ευημερίας ξεκινά. «Ο πόλεμος κάνει καλό στις δουλειές» θα αναφωνήσει με σαρδόνιο μικροπρεπές χαμόγελο ο πρωταγωνιστής μας.

Δύο χωρικοί ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι για να πιάσουν την καλή, καθοδόν όμως θα πληρώσουν το τίμημα της αμετροέπειάς και της αλαζονείας τους. Ένα λυρικό παραμύθι λοιπόν φαντασμάτων και πνευμάτων, ενδεδυμένο όμως με ρεαλισμό και πειθαρχία σε μία ιδιόμορφη σύζευξη. Επίσης και το ακουστικό υπόβαθρο λειτουργεί πάντοτε ενοποιητικά, ακόμη και όταν ηχεί αντιφατικά ή παράδοξα.

Ο δαφνοστολισμένος ηρωισμός και η πολεμική καταξίωση αντιμετωπίζονται με χλεύη και ειρωνεία, σε μία αποδόμησή τους ανεπαίσθητη αρχικά αλλά εν τέλει ισοπεδωτική. Ο πειρασμός δεν υπάρχει παρά για να ενδώσει κάποιος και να αξιολογήσει την ύπαρξή του πιο σφαιρικά. Είναι η ιαπωνική εκδοχή του μύθου του Οδυσσέα, οπου περιλαμβάνει και αυτή μία επιστροφή στην Ιθάκη, δίχως όμως τελική αναμέτρηση και διαφορετικού τύπου λύτρωση.*Ειδος Ταινίας: Δραματική | Φαντασίας | Μυστήριου
*Σκηνοθεσια: Kenji Mizoguchi
*Σεναριο: Yoshikata Yoda, Matsutarô Kawaguchi
*Ηθοποιοι: Masayuki Mori, Machiko Kyô and Kinuyo Tanaka
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 96 Λεπτά
*Μεγεθος: 1320 ΜΒ
*IMDb: 8,2

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/4sgl5sznljy
http://www.easybytez.com/plqtzmjbcyo
http://www.easybytez.com/qe8nq3p2tcs
http://www.easybytez.com/mr07enm767b

1 σχόλιο:

kapelakis είπε...

Ευχαριστώ πολύ!