Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Martha Marcy May Marlene (2011)

*Υπόθεση: Η Μάρθα είναι μια νεαρή γυναίκα που προσπαθεί για να ξαναζήσει και πάλι μια φυσιολογική ζωή, έχοντας ξεφύγει από μια θρησκευτική οργάνωση και τον χαρισματικό ηγέτη της. Έτσι, θα ζητήσει βοήθεια από την αποξενωμένη μεγαλύτερη αδερφή της, Λούσι και τον κουνιάδο της, αδυνατώντας όμως να αποκαλύψει την ολη αλήθεια σχετικά με το παρελθόν της. Όταν όμως συνειδητοποιεί πως ίσως ολα τα μέλη της αίρεσης την αναζητούν ακόμη, τότε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα...

στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη.

*Extra: Martha, Marcy-May και Marlene. Τρία ονόματα που αναφέρονται στο ίδιο πρόσωπο, πίσω από τα οποία κρύβεται και μία διαφορετική πτυχή της νεαρής ηρωίδας που υποδύεται η Elisabeth Olsen. Με αυτό το φιλμ με τον παράξενο τίτλο, ο Sean Durkin (βραβείο σκηνοθεσίας στο Sundance) αιχμαλωτίζει ταχυδακτυλουργικά την προσοχή μας προτού μας τρομοκρατήσει μεθοδικά, με δεξιοτεχνία και άποψη που δε συναντάς κάθε μέρα σε σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Η αφήγηση είναι γοητευτικά αινιγματική αλλά και ταυτόχρονα μινιμαλιστική και αφαιρετική όπως και η υπόγεια ένταση των ερμηνευτών στους χαρακτήρες, σχηματίζουν σταδιακά ένα μοντέλο-θέση, γύρω από την σύγκρουση αντικουλτούρας και αστισμού, που οδηγεί μαθηματικά, στην έκρηξη.

Η σκηνοθεσία, μεστή, στέκεται κριτικά πάνω σε αυτό το δίπολο και προσπαθεί μέσα στα περιορισμένα πλαίσια της ανεξάρτητης παραγωγής, να δώσει το στίγμα και των δυό θέσεων των υπέρ και των κατά.

Πράγματι, μοιάζει να μας λέει ο σκηνοθέτης, η κουλτούρα του δυτικοποιημένου κόσμου, είναι προσανατολισμένη στην απόκτηση υλικών αγαθών και κέρδους, και πράγματι, η ελευθερία του σώματος και του πνεύματος αλλα και η ισορροπημένη ζωή σε σχέση με την φύση μπορεί να είναι μια απάντηση σε αυτόν τον ανταγωνιστικό κόσμο. Όμως, ο εγωισμός αλλά και τα σκοτεινά πάθη του ανθρώπου βρίσκονται παντού, ακόμα και σε μια οικολογικά ισορροπημένη πρότυπη κοινοβιακή κοινότητα.

Πίσω από τα φώτα, τις τέχνες και την ανεμελιά, κρύβεται, η προσωποποιημένη εξουσία και η εκμετάλευση του ανθρώπου από άνθρωπο όπως δικαιολογεί η άρνηση του κυρίαρχου τρόπου ζωής και οι μηδενιστικές αντιλήψεις, απέναντι στην πνευματική ισορροπία. Το έγκλημα, η απόλυτη χειραγώγηση, της ανθρώπινης ελευθερίας προτάσσεται ως λύση στο σκοτεινό αδιέξοδο μιας αντικαταναλωτικής δυσαρμονίας στην αστική προσαρμογή.

Το «Martha Marcy May Marlene» διαθέτει αρκετές πτυχές στις οποίες αξίζει να σταθεί κανείς. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις σκέψεις που εγείρει στον καθένα, είναι σίγουρο πως αυτό το almost-indie φιλμ αναδεικνύει τις δημιουργικές αρετές και το ανήσυχο μυαλό ενός νέου δημιουργού, ο οποίος μας υποχρεώνει πλέον να κρατήσουμε το όνομά του στα υπόψη.*Ειδος Ταινίας: Δραματική | Θρίλερ
*Σκηνοθεσια: Sean Durkin
*Σεναριο: Sean Durkin
*Ηθοποιοι: Elizabeth Olsen, Sarah Paulson and John Hawkes
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 102 Λεπτά
*Μεγεθος: 1360 ΜΒ
*IMDb: 7,1

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/lgmgshuf2mg
http://www.easybytez.com/ha4vrvc4rra
http://www.easybytez.com/wpw6msr47vy
http://www.easybytez.com/dvn5wxtftn1

Δεν υπάρχουν σχόλια: