Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

I've Loved You So Long (2008)

*Υπόθεση: Η Juliette διαπράττει έναν φόνο και καταδικάζεται σε φυλάκιση. Η οικογένεια της την απορρίπτει και τα χρόνια περνούν χωρίς καμία απολύτως επικοινωνία. 15 χρόνια μετά αφήνεται ελεύθερη και αποφασίζει να έρθει σε επαφή με την μικρότερη αδελφή της Lea, η οποία ζει με τον σύζυγο της, τα δυο υιοθετημένα της παιδία και τον πεθερό της. Η Juliette περνά αρκετό χρόνο με την οικογένεια και προσπαθεί να επανενταχτεί στην κοινωνία. Η επίδραση των μικρών παιδιών είναι αρκετά...

ευεργετική ενώ το ερώτημα παραμένει : πώς μια τόσο γλυκιά και θετική γυναίκα διέπραξε ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα;

*Extra: Ο Philippe Claudel είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας και καθηγητής λογοτεχνίας. Στην πρώτη του αυτή ταινία γράφει μόνος το σενάριο και πετυχαίνει εκεί που αποτυγχάνουν πιο έμπειροι σκηνοθέτες… στην επικέντρωση του στόχου.

Ο Claudel μας εισάγει αμέσως σε ένα ήρεμο και πολιτισμένο περιβάλλον, αυτό μιας τυπικής γαλλικής οικογένειας. Μαζί καλωσορίζει μια γυναίκα, αδελφή της συζύγου, που όμως κουβαλάει ένα κλιμακωμένο μυστικό. Γιατί το αποκαλώ κλιμακωμένο; Γιατί πολύ γρήγορα θα απαντηθεί το πρώτο σκέλος (η γυναίκα ήταν σε φυλακή για πολλά έτη), με συναπτά βήματα θα απαντηθεί το δεύτερο (φόνευσε το ίδιο της το παιδί), αλλά έκτοτε τα υπόλοιπα θα μείνουν άγνωστα τόσο σε εμάς όσο και στην οικογένεια και τον περίγυρο τους.

Όπως ήδη καταλάβατε, η ταινία δεν είναι ένα απλό δράμα αποκατάστασης στην κοινωνία, αλλά μια σπουδή πάνω σε μυστικά που μπορεί να, ή να μην, εκραγούν. Σημειώστε πως στην οικογένεια υπάρχουν και δύο κοριτσάκια και αναρωτηθείτε, αν θα αφήνατε μια τέτοια περίπτωση ανθρώπου κοντά στα δικά σας παιδιά. Μπορεί να υπάρξει άραγε δικαιολογία ικανή που να σας κάνει να νιώσετε ασφαλείς;

Ο χαρακτήρας που ερμηνεύει η Scott Thomas επιτείνει αυτήν την δικαιολογημένη αγωνία, φανερώνοντας νευρωτικές πτυχές σε ανύποπτους χρόνους και αψυχολόγητες ενέργειες, ικανές να σε βάλουν σε σκέψεις. Φταίνε τα 15 χρόνια αιχμαλωσίας ή υπάρχει κάτι βαθύτερο και σκοτεινότερο στο πεδίο; Πολλά ερωτηματικά στην ατμόσφαιρα, που ο σκηνοθέτης επιλέγει να την κρατάει επιλεκτικά ηλεκτρισμένη, αλλά τόσο όσο να μην είσαι σίγουρος ποτέ, για το αν η κατάληξη θα είναι οδυνηρή ή απλά εξιλεωτική.

Το Απλά… Σʼ Αγαπώ, λειτουργεί διττά και παραμένει συγκεντρωμένο και στους δύο του αυτού ρόλους. Υπάρχει το ζήτημα της επανένταξης ενός ανθρώπου μετά από πολλά χρόνια φυλακή, κάτι το δύσκολο, ακόμα και αν βρίσκεσαι στο τέλειο περιβάλλον. Η ταινία όμως δεν σε κρατάει κοντά της με αυτό, αλλά με το σκοτεινό σύννεφο αμφιβολίας και μυστηρίου που διέπει τα αίτια που ώθησαν την ηρωίδα στο οικτρό έγκλημα, κάτι που επεκτείνεται, κυρίως, στο κατά πόσο είναι ικανή να το πράξει ξανά.

Επιφανειακά ήρεμο και τυπικά γαλλικό, αλλά υπόγεια ηλεκτρισμένο και έτοιμο για πιθανή έκρηξη, σαν ταινία του Claude Chabrol. Κάποιοι μπορεί να απογοητευτούν από τον τρόπο που επιλέγει να κλείσει ο Philippe Claudel το δράμα, όμως έτσι οριστικοποιείται αυτό που θέλει να δώσει ο δημιουργός και αυτό είναι μια συγκεντρωμένη δουλειά, χαμηλών αλλά ουσιαστικών τόνων.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Philippe Claudel
*Σεναριο: Philippe Claudel
*Ηθοποιοι: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 117 Λεπτά
*Μεγεθος: 1450 ΜΒ
*IMDb: 7,5

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/xt2jw2obpm71
http://www.easybytez.com/1efxtr6rqkk
http://www.easybytez.com/vs15ezxogyt
http://www.easybytez.com/0jcx8p0rqhi

Δεν υπάρχουν σχόλια: