Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Elena (2011)

*Υπόθεση: Η Ελένα και ο Βλαντιμίρ είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που προέρχεται από πολύ διαφορετικές τάξεις. Ο Βλαντιμίρ είναι ένας πλούσιος και ψυχρός άντρας, ενώ η Ελένα προέρχεται από ένα ταπεινό περιβάλλον και είναι μια υπάκουη σύζυγος. Γνωρίστηκαν αργά στις ζωές τους κι έχουν και οι δύο παιδιά από προηγούμενους γάμους. Ο γιος της Ελένας είναι άνεργος, ανίκανος να υποστηρίξει την οικογένεια του, και ζητά συνεχώς χρήματα από τη μητέρα του. Η κόρη του Βλαντιμίρ...

είναι μια ανέμελη κοπέλα, απομακρυσμένη από τον πατέρα της. Μια καρδιακή προσβολή θα αναγκάσει το Βλαντιμίρ να παραμείνει στο νοσοκομείο, όπου θα ανακαλύψει ότι ο χρόνος που του απομένει είναι περιορισμένος. Μια μικρή αλλά τρυφερή επανασύνδεση με την κόρη του, τον οδηγεί να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση: εκείνη θα είναι η μόνη κληρονόμος της περιουσίας του. Το ανακοινώνει στην Ελένα, και οι ελπίδες της να συντηρήσει το γιο της εξαφανίζονται. Η ταπεινή νοικοκυρά θα σκεφτεί ένα σχέδιο για να δώσει στο γιο και τα εγγόνια της την ευκαιρία για μια πραγματική ευκαιρία στη ζωή.

*Extra: Ο Ζβιάγκιντσεφ κάνει μια ρεαλιστική αλληγορία με τον γνώριμο, βαθύ, μυστικιστικό του ύφος για την σημερινή Ρωσία και κατ' επέκταση για ολο τον κοσμο.

Η ΕΛΕΝΑ του είναι η "Μητέρα Ρωσία" (γιαγιά ακριβέστερα). Η ευρηματικά πρωτότυπη αφίσα της ταινίας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Η "μπαμπούσκα" του δε διστάζει προκειμένου να εξυπηρετήσει τα παιδιά και τα εγγόνια της να υπερβεί την ηθική. Είναι μια "Ρωσία" που ζει με την "επιταγή" της κληρονομιάς (της ένδοξης ιστορίας), τη σύνταξη του ηλικιωμένου δεύτερου συζύγου της Βλαντιμίρ, καθώς η πανουργία της ξεκινά από την στιγμή που νιώθει ν' απειλείται η ευημερία της οικογένειάς της.

Πως μια τόσο καλή ύπαρξη μεταμορφώνεται σε κακή; Τα παιδιά και τα εγγόνια της ΕΛΕΝΑ ζουν από τα... έτοιμα (του πλούτου που παρήχθη στο παρελθόν). Δεν παράγουν τίποτα. Είναι τα παρασιτικά μέλη της σημερινής κοινωνίας. Καθαρή εικόνα με σαφή παρομοίωση. Ο υλισμός, και η κοινωνία της αφθονίας που με το μικρότερο κόστος ζητείται το μέγιστο κέρδος, είναι οι ηθικοί αυτουργοί της αυτοκαταστροφής. Η τραγωδία της ψυχής καταλήγει σ' ένα έγκλημα συνείδησης με αφορμή την σύγκρουση του γενικού με το ατομικό, της ηθικής με την ιδιοτέλεια.

Η άποψη της γιαγιάς ΈΛΕΝΑ για τη ζωή δεν είναι ανυπόστατη. Προκειμένου να κάνει τα παιδιά της ευτυχισμένα θυσιάζει την προσωπική της λύτρωση και κόβει κάθε ηθικό φραγμό με τη ζωή. Ο υλισμός έχει πλήρως αλλοτριώσει τον ανθρωπισμό και τα ένστικτα δρουν πρωτόγονα καλύπτοντας την απληστία και την ψευδαίσθηση της ευτυχίας.

Η μουσική του Φίλιπ Γκλας συνοδεύει το έξοχο κομψοτέχνημα του Ρώσου δημιουργού απογειώνοντας την αισθητική του ιδιοφυία. Ένα σκοτεινό δραματικό θρίλερ με αργό, υποβλητικό ρυθμό, που βλέπεις με κομμένη την ανάσα.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Andrey Zvyagintsev
*Σεναριο: Andrey Zvyagintsev, Oleg Negin
*Ηθοποιοι: Nadezhda Markina, Andrey Smirnov, Aleksey Rozin
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 109 Λεπτά
*Μεγεθος: 1690 ΜΒ
*IMDb: 7,2

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/qjb6tqbn4x6
http://www.easybytez.com/g2d11i48hfs
http://www.easybytez.com/e86ifr5evoq
http://www.easybytez.com/8uqrhe21qqf

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραία ταινία!!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικο σινεμα !!
Ευχαριστουμε !

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ

Ανώνυμος είπε...

Νάσαι καλά