Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Days And Clouds (2007)

*Υπόθεση: Η Έλσα και ο Μικέλε, ειναι ενα ευκατάστατο ζευγαρι που χαίρει κοινωνικής εκτίμησης. Έχουν μια κόρη είκοσι χρόνων και μια εύκολη ζωή, η οποία άνετα επιτρέπει στην Έλσα να αφήσει την καλά αμειβόμενη δουλειά για να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής της: να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά θρανία και να πάρει το πτυχίο της στην Ιστορία της Τέχνης. Όμως, αυτή ακριβώς την υπέροχη στιγμή, ολος ο ωραίος κόσμος τους γυρίζει ανάποδα και, πριν να το καταλάβουν έχουν...

πιάσει πάτο. Ο Μικέλε αναγκάζεται να της ομολογήσει πως εδώ και δυο μήνες τον έχουν απολύσει από την επιχείρηση την οποία πριν αρκετά χρόνια ίδρυσε ο ίδιος. Και να ʽταν μόνον αυτό; Το ίδιο τους το σπίτι βγαίνει στο σφυρί, ώστε να εξοφλήσουν τα χρέη που ο, σχεδόν ανύπαρκτος πια τραπεζικός τους λογαριασμός, αδυνατεί να καλύψει.

*Extra: Το Days And Clouds είναι στα σίγουρα μια ταινία διαμαντάκι για απαιτητικούς θεατές. Αποφεύγοντας κάθε παγίδα μελοδραματοποίησης, καταφέρνει με αφοπλιστικό ρεαλισμό να απεικονίσει τις οικογενειακές σχέσεις, μέσω του πρίσματος της ανεργίας στην ώριμη ηλικία, κλείνοντας πονηρά το μάτι σε διάφορους φόβους πολλών μεσηλίκων της μέσης-ανώτερης τάξης του ανεπτυγμένου κόσμου.

Η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση ενός ευτυχισμένου σε γενικές γραμμές ζευγαριού, η προσωπική αξιοπρέπεια, η αναγκαστική αποδόμηση του ανωτέρας τάξης lifestyle, το χάσιμο της ταυτότητας και της αίσθησης του εαυτού, τα παρελκόμενα προβλήματα στις σχέσεις, η παραίτηση, η αναθεώρηση, αλλά και ένα φως κάπου εκεί στο βάθος, όλα αυτά είναι τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται αυτή η ανθρωποκεντρική ιταλική ταινία.

Η ταινία χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα αποστασιοποιημένης κοινωνιολογικής ανάλυσης και χρησιμοποιεί την δραματουργία μονάχα σαν ένα απαλό πέπλο που ρίχνει από πάνω, και το οποίο ποτέ δεν επιβάλλεται ως βασικό στοιχείο. Το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό και γοητευτικότατο μίγμα, που ποτέ δεν χάνει την ισορροπία, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό.

Ο σκηνοθέτης (Silvio Soldini) παραμελεί σχεδόν εντελώς το όπλο της φωτογραφίας αλλά και των τοπίων, παρότι η περιοχή της Λιγουρίας και η πόλη της Γένοβας στην οποία είναι γυρισμένη, είναι απίστευτης ομορφιάς και γραφικότητας. Αυτό βεβαίως συμβαίνει για κάποιο λόγο, και αυτός είναι η αυστηρά ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Silvio Soldini, την οποία και δεν ήθελε να "μαγαρίσει" καθόλου με πιο εμπορικά στοιχεία.

Όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν και οι ερμηνείες σύσσωμου του καστ, του οποίου πραγματικά δεν πάει στράφι ούτε ένα νεύμα ή ένας μορφασμός. Ρεαλιστικές πάρα πολύ καλές ερμηνείες και από την Margherita Buy και από τον Antonio Albanese. Απολαύστε μια ταινία που για εμάς τους Έλληνες που περνάμε αυτή την δοκιμασία, ειναι τοσο επίκαιρη οσο ποτέ άλλοτε...*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Silvio Soldini
*Σεναριο: Silvio Soldini, Doriana Leondeff
*Ηθοποιοι: Margherita Buy, Antonio Albanese, Giuseppe Battiston
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 118 Λεπτά
*Μεγεθος: 1420 ΜΒ
*IMDb: 6,9

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/ajirvm8f3hz
http://www.easybytez.com/45hr20udwrc
http://www.easybytez.com/f5pjbozqwe1
http://www.easybytez.com/hdnyjb4wcrm

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

thanks