Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Yol (1982)

*Υπόθεση: Η ταινία καταγραει τη μοίρα πέντε φυλακισμένων που πάνε στα σπίτια τους με οχταήμερη άδεια, σύμφωνα με τον τουρκικό σωφρονιστικό νόμο, που η χούντα του Εβρέν τον κατάργησε στην αρχή, αλλά ομως τον επαναφερε λίγο αργοτερα. Ολοι τους εκτος απο τα προβληματα με το νομο, εχουν και προβλήματα με το τοπικό εθιμικό δίκαιο που βασανιζει τους ανθρωπους ισως και χειροτερα απο το στρατιωτικό καθεστώς. Μια λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης στην Τουρκία...

την δεκαετία του 80.

*Extra: Ο «Δρόμος» είναι η θρυλική ταινία ταινία του, κουρδικής καταγωγής, αντικαθεστωτικού σκηνοθέτη Γιλμάζ Γκιουνέι και απο τις καλύτερες του Τουρκικού κινηματογράφου. Μια θαρραλέα καταγγελία του σωφρονιστικού συστήματος της Τουρκίας από έναν αγωνιστή που υπέφερε τα πάνδεινα από διώξεις και φυλακίσεις.

Πρόκειται για ενα καυστικο κατηγορητήριο της πολιτικής και κοινωνικής καταπίεσης στην Τουρκία στις αρχές του 1980. Ο συμβολισμός ειναι κυρίαρχος σε όλη την ταινία, με τα πουλιά που αντιπροσωπεύουν την ελευθερία, τα άλογα αντιπροσωπεύουν αρετή, και οι γυναίκες που εκπροσωπούν την καταπίεση.

Και παλιότερα και τώρα, ολόκληρη η Τουρκία δεν είναι παρά μια πελώρια «ανοιχτή» φυλακή, αυστηρά επιτηρούμενη από τους φύλακες των νόμων που δεν είναι παρά δεσμοφύλακες ολόκληρου του λαού. Συνεπώς, είτε «μέσα» είτε «έξω» βρίσκεσαι, τελικά είσαι «εντός και επί τα αυτά», εφόσον δεν περνάς τα σύνορα της χώρας, όπου τοποθετούνται οι τοίχοι της φυλακής που λέγεται Τουρκία.

Για το φιλμ αυτό ο σκηνοθέτης τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Ο σκηνοθέτης δίνει μια αληθινή και λεπτομερή εικόνα της Τουρκίας των αρχών της δεκαετίας του ’80. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας έφερε εις πέρας ο βοηθός του Γκιουνέι, ο -γεννημένος στην Ξάνθη- Σερίφ Γκιορέν, ο οποίος εργαζόταν με βάση λεπτομερείς οδηγίες και σημειώσεις τoυ Γκιουνέι που ακόμη βρισκόταν στη φυλακή.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Yilmaz Güney, Serif Gören
*Σεναριο: Yilmaz Güney
*Ηθοποιοι: Tarik Akan, Serif Sezer and Halil Ergün
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 114 Λεπτά
*Μεγεθος: 1450 ΜΒ
*IMDb: 7,9

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/6yghb5p79cv
http://www.easybytez.com/x5l32tgitzg
http://www.easybytez.com/64wmg334htj
http://www.easybytez.com/svlbmasv6q6

1 σχόλιο:

kapelakis είπε...

Να 'σαι καλά!!!