Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Women Without Men (2009)

*Υπόθεση: Τέσσερις γυναίκες στο Ιράν ζουν τις μέρες του 1953, όταν η CIA με την στήριξη των Βρετανών οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του πρωθυπουργού Μοσαντέκ με στόχο την επαναφορά του Σάχη στην εξουσία. Μέσα σε αυτό το έντονο κλίμα οι τέσσερις ηρωίδες βρίσκονται μαζί, αποκλεισμένες σε ένα υπέροχο κήπο. Οι κήποι έχουν ξεχωριστή θέση στην Ιρανική κουλτούρα και ιδιαίτερα στην μυστική περσική λογοτεχνία. Συμβολίζουν ένα τόπο πνευματικής ανάτασης ενώ ταυτόχρονα...

υπαινίσσονται την ιδέα της εξορίας αλλά και της ανεξαρτησίας. Όμως τα γεγονότα στη χώρα εξελίσσονται και η πραγματικότητα αρχίζει να εισβάλλει στις μοίρες των γυναικών.

*Extra: Η εικόνα της καταπίεσης του «δεύτερου φύλου» είναι η αφορμή για μια συμβολική διείσδυση στην πολιτική κατάσταση και μια πολυεπίπεδη εκπροσώπηση τής ιρανίκης κοινωνίας, μέσα από τις γυναίκες αυτές.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ξετυλίγεται η πρώτη ταινία μυθοπλασίας της Ιρανής εικαστικού Shirin Neshat, αναγνωρισμένης διεθνώς για το φωτογραφικό της έργο. H ταινία, αφιερωμένη στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία στο Ιράν, κλείνει μέσα σε μια καθαρά ποιητική φόρμα τη δύναμη ενός πολιτικού μανιφέστου.

Στην ταινία συναντάμε τις τέσσερις ηρωίδες του μυθιστορήματος της Shahrnush Parsipur ως κινηματογραφικούς πλέον χαρακτήρες. Ο θεματικός πυρήνας της ιστορίας παραμένει ανέγγιχτος. Όλες οι γυναίκες, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις η κάθε μία, δραπετεύουν από έναν κόσμο που τις καταπιέζει και διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, μέσα από τη δράση ή την αυτοεξορία σε ένα χώρο φανταστικό. Κοινός τόπος συνάντησής τους είναι ένας κήπος, ένα είδος χαμένου παραδείσου, άχρονου, που τις μεταμορφώνει και τις προστατεύει από τον έξω κόσμο. Όχι όμως για πολύ.

Η Neshat διατηρεί πολλά από τα συμβολικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το εικαστικό της έργο: το τσαντόρ, τη μαγική δύναμη της φύσης, την εναλλαγή ρεαλιστικού-υπερρεαλιστικού. Αλλά και ιδεολογικά στοιχεία, όπως την αντιπαράθεση κοινωνίας-ατόμου και τη σύγκρουση με την εξουσία. Επιπλέον η ασπρόμαυρη φωτογραφία στις σκηνές που διαδραματίζονται στην κλειστή πόλη σε αντίθεση με τα έγχρωμα πλάνα του ανοιχτού φυσικού τοπίου κάνει πιο έντονη την αντιπαράθεση εσωτερικού-εξωτερικού, συγχρονικού-διαχρονικού.

Εκτός από τις εικόνες η φωνή του αφηγητή, που διατρέχει την ταινία, συμβάλλει κι αυτή στο να μεταφέρει την αίσθηση ενός οπτικού ποιήματος. Άλλοτε αιθέριου κι άλλοτε τρομαχτικά εφιαλτικού. Η ταινία, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βενετίας και κινείται συνεχώς ανάμεσα στην ελπίδα και τη διάψευση, την ελευθερία και τον πόνο. Απομένει στο θεατή να επιλέξει τι υπερισχύει τελικά.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Shirin Neshat, Shoja Azari
*Σεναριο: Shirin Neshat, Shoja Azari
*Ηθοποιοι: Shabnam Toloui, Pegah Ferydoni, Arita Shahrza
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 95 Λεπτά
*Μεγεθος: 1000 ΜΒ
*IMDb: 6,2

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/i948wk6dwh9
http://www.easybytez.com/rhnxl4yhncf
http://www.easybytez.com/9lz0xtb0onp

2 σχόλια:

Αντρέας είπε...

Ωραία ταινία. Ευχαριστώ πολύ. Για άλλη μια φορά θα το πω: σπουδαία η προσφορά σας στους κινηματογραφόφιλους.

Ανώνυμος είπε...

thank you!!