Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

White Material (2009)

*Υπόθεση: Όταν ενας εμφύλιος ξεκινάει στην Αφρική, η Μαρία, μία γυναίκα με πείσμα και τόλμη, αρνείται να εγκαταλείψει τη φυτεία του καφέ που για τρεις συνεχόμενες γενεές άνηκε στην οικογένειά της κι αποφασίζει να αγωνιστεί για την ιδιοκτησία της. Ο πρώην σύζυγός της και πατέρας του παιδιού τους συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που διατρέχουν και συντονιζει τον επαναπατρισμό τους στη Γαλλία όμως η Μαρία θεωρεί πως η κίνηση αυτή είναι σημάδι δειλίας κι αδυναμίας και...

αρνείται να εγκαταλείψει τη γη της. Νιώθοντας ότι το να είναι λευκή την κάνει και άτρωτη, δίνει μάχη για τα όνειρά της σε συνθήκες όπου η κυριαρχία των λευκών αμφισβητείται και η αλλοτινή ανωτερότητα τους καταρρέει.

*Extra: Στο εξωτερικό οι κριτικοί υποδέχτηκαν την ταινία της Κλερ Ντενί ως μια από τις καλύτερες του 2009. Στη χώρα μας, σχεδόν καμία ταινία της μέγιστης αυτής σκηνοθέτιδας δεν έχει δει ποτέ το φως των αιθουσών και το «White Material» παραμένει μυστηριωδώς ακυκλοφόρητο. Το εχω πει πολλές φορές, αλλά θα το επαναλάβω αλλη μια, ευτυχώς που υπάρχει το ιντερνέτ και βλέπουμε ταινίες που σε αλλη περίπτωση δεν θα ειχαμε την τυχη να γνωρίζουμε και να απολαύσουμε.

Το «White Material» επιδεικνύει αρκετές από τις αιτίες για τις οποίες η γαλλικής καταγωγής σκηνοθέτης απολαμβάνει τέτοιου σεβασμού από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το αντισυμβατικό της ύφος μετρά και κάμποσους επικριτές. Εκτός από τον πυρετικό και αεικίνητο τρόπο με τον οποίο επιλέγει μονίμως να κινηματογραφεί, η 63χρονη δημιουργός σπάει σχεδόν κάθε της αφήγηση σε κομμάτια και μετά επανενώνει τις ψηφίδες σε ένα χωροχρονικά άστατο παζλ που επιβάλλει την ενεργή συμμετοχή του θεατή, προκειμένου κάθε κομμάτι να μπει στη σωστή σειρά του.

Το απρόβλεπτο και ανακόλουθο αυτό στυλ δίνει συχνά στο σινεμά της τον χαρακτήρα ενός ανοιχτού κεφαλαίου που διατηρεί τα μυστήριά του, έστω και αφότου έχει υποβληθεί σε επαναληπτικές προβολές. Για μεγάλη μερίδα του κοινού, εντούτοις, που έχει συνηθίσει να του εξηγούν τα πάντα και να του τα παρουσιάζουν με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, οι σκηνοθετικές μέθοδοι της Ντενί προκαλούν δυσφορία.

Η Ντενί χτίζει από το πρώτο ήδη λεπτό του φιλμ ένα εφιαλτικό κλίμα πανικού, ανασφάλειας και αποπροσανατολισμού, το οποίο η λογική φαίνεται να έχει εγκαταλείψει προ πολλού. Η νευρική κάμερα ακολουθεί κατά πόδας την (εντυπωσιακής δύναμης) Ιζαμπέλ Ιπέρ, καθώς βαδίζει απτόητη ανάμεσα στα αγκάθια, γυρίζει την πλάτη της στους κακούς οιωνούς που την περικυκλώνουν και αρνείται να δεχτεί την ήττα της, περιφέροντας σε κάθε σκηνή μια εξιδανικευμένη, νοσταλγική και παντελώς αναληθή εικόνα της ηπείρου που την περιβάλλει. Αυτή η συνειδητή εθελοτυφλία γίνεται και η τραγωδία της, ρουφώντας την ίδια και τους ανθρώπους της σε μια δίνη από την οποία δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει.

Είναι αδύνατο να αποτινάξει κανείς από επάνω του, όμως, τη σφοδρή εμπειρία παρακολούθησης του φιλμ, το οποίο μοιάζει να ακολουθεί περισσότερο στους κανόνες μιας ταινίας τρόμου παρά ενός δράματος. Σινεμά σωματικό και ψυχολογικό, το «White Material» τελεί διαρκώς κάτω από τον φόβο της βίας και του φρικτού θανάτου. Νευρικό, αποσπασματικό και ηλεκτρισμένο ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του θεατή σαν να υπάγεται στη λογική ενός κακού ονείρου από το οποίο δεν μπορεί κανείς να ξυπνήσει.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Claire Denis
*Σεναριο: Claire Denis, Marie N'Diaye
*Ηθοποιοι: Isabelle Huppert, Christopher Lambert, Isaach De Bankolé
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 106 Λεπτά
*Μεγεθος: 740 ΜΒ
*IMDb: 6,9

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/iefqdpiqag8
http://www.easybytez.com/ouiu280qzm1

Δεν υπάρχουν σχόλια: