Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

The Lost Weekend (1945)

*Υπόθεση: Ο συγγραφέας Ντον Μπέρναμ ένας χρόνιος αλκοολικός είναι νηφάλιος για 10 μέρες και να έχει ξεπεράσει τη δύσκολη φάση της στέρησης. Στην πραγματικότητα όμως η λαχτάρα του αλκοόλ τον έχει κυριέυσει. Ο Ντον ετοιμάζεται να φύγει από το Μανχάταν για να περάσει το σαββατοκύριακο με τον αδελφό του, Γουίκ και με την κοπέλα του Έλεν. Ένα μπουκάλι με αλκοόλ που έχει αφήσει να κρέμεται εξω από το παράθυρο κυριεύει τη σκέψη του και τον τυραννά. Η...

Έλεν οταν φτάνει στο σπίτι του Ντον, ο συγγραφέας παρακαλάει τον αδελφό του να φύγουν αργότερα και τον παρακινεί να πάει με την Έλεν σε κοντσέρτο. Η Έλεν ακολουθεί διστακτικά τον Γουίκ στο κοντσέρτο κι εκείνος τη διαβεβαιώνει ότι ο Ντον δεν πρόκειται να πιει όσο θα λείπουν δεδομένου ότι έχει αφαιρέσει όλα τα μπουκάλια με αλκόολ από το σπίτι κι εφόσον ο Ντον είναι άφραγκος για να αγοράσει. Τότε για τον αλκοολικό συγγραφέα ξεκινά ένα δύσκολο σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του οποίου πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με όλους του τους φόβους και τις ανασφάλειες και πάνω από όλα να μαχηθεί ενάντια στο πάθος του με το αλκοόλ.

*Extra: Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η συγκεκριμένη ταινία είναι ίσως η πρώτη Αμερικάνικη που καταπιάνεται δηλωμένα με τον αλκοολισμό. Και ο Billy Wilder, αυτός ο θεμελιωτής του Αμερικάνικου κινηματογράφου, ποιεί εδώ το συμπαγές πορτραίτο ενός αλκοολικού. Διανθίζοντας τις γεωμετρικές συμμετρίες της "κλασσικής" αφήγησης με δάνεια από τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό, τα οποία εφάπτονται αριστουργηματικά στο υποκειμενικό βλέμμα μιας παραισθησιογόνας πραγματικότητας.

Μόνο που το αλκοόλ, όπως υπογραμμίζει ο Wilder, δεν εμπεριέχεται αποκλειστικά στα γυάλινα οινοπνευματοδοχεία. Η κατοχή μιας ζωής υλικής ευμάρειας (σαν αυτή που παρέχει στον ήρωα ο αδερφός του) και οι υπερπροστατευτικές σχέσεις (σαν αυτή που προσφέρει η ερωμένη), λειτουργούν παρομοίως τυφλωτικά και αναβλητικά. Καθώς η τεχνητή άμβλυνση των προβλημάτων απαγορεύει την ευθύβολη αντιμετώπισή τους.

Υποκρύπτοντας τη στιγμή: όταν καλούμαστε να επιλέξουμε πλευρά μπροστά στην οριακή γραμμή που έχουμε παρέλθει. Και αν αναλογιστεί κανείς το σύγχρονο γίγνεσθαι επιδίωξης και επίτευξης της πλουτοκρατίας, αλλά και τις υπερπροστατευτικές ανθρώπινες σχέσεις [βλέπε γονείς-τέκνα], καθώς και τα μιλιούνια εξαρτησιογόνων υποκατάστατων του "καθαρού" αλκοόλ, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε επακριβώς πόσο διαβολικά διαχρονική είναι ετούτη η ταινία.

Και όμως το The Lost Weekend δεν είναι μια ταινία για το αλκοόλ. Είναι μια ταινία πρότασης πνευματικής ανάστασης μέσα από την Τέχνη. Καθώς ορίζει την εξωτερίκευση/έκφραση των μύχιων σπαραγμάτων, ως την ιδανική μορφή προσωπικού εξορκισμού. Και ταυτόχρονα, ως μια δεξαμενή διοχέτευσης βιωμάτων στη συλλογική μνήμη. Η Τέχνη, μέσω της επώδυνης σύγκρουσης, μια οδός συμφιλίωσης με τον υποκειμενικό χρόνο. Και ταυτόχρονα, όχημα σποράς στο χωράφι της αιωνιότητας...*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Billy Wilder
*Σεναριο: Charles R. Jackson, Charles Brackett
*Ηθοποιοι: Ray Milland, Jane Wyman and Phillip Terry
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 101 Λεπτά
*Μεγεθος: 2080 ΜΒ
*IMDb: 8,1

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/7mvoa0dyc1i
http://www.easybytez.com/mj7huigxho6
http://www.easybytez.com/8n806h9cbnn
http://www.easybytez.com/8qabu94vnqh
http://www.easybytez.com/flsc93msy41

Δεν υπάρχουν σχόλια: