Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Katalin Varga (2009)

*Υπόθεση: Με το που μαθαίνει ότι δεν είναι πατέρας του Όρμπαν, ο σύζυγος της Καταλίν Βάργκα την πετάει έξω απʼ το σπίτι. Επειδή δεν θέλει να μεγαλώσει το παιδί της χωρίς πατέρα, η Καταλίν δεν έχει άλλη επιλογή από το να βρει τον πραγματικό πατέρα του παιδιού της. Για αυτό προφασίζεται μια δικαιολογία και παίρνει μαζί της τον Όρμπαν και ταξιδεύει διασχίζοντας τα Καρπάθια, όπου αποφασίζει νʼ ανοίξει ένα μεγάλο σκοτεινό κεφάλαιο του παρελθόντος της και να πάρει εκδίκηση. Για...

την Καταλίν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψει σʼ έναν τόπο που δεν ήθελε να ξαναδεί στα μάτια της· σʼ έναν τόπο που πάντα θα συνδέεται μʼ ένα έγκλημα του οποίου υπήρξε θύμα. Τότε, στο σημείο αυτό της είχαν επιτεθεί δύο άντρες. Σήμερα είναι το ξέφωτο όπου ο γιος της παίζει ανέμελα...

*Extra: Ο Ελληνικής καταγωγής Πίτερ Στρίγκλαντ συναντά τον Ντοστογιέφσκι σε ένα επικό και αλληγορικό φιλμ νουάρ και μας μιλά για ένα έγκλημα αλλά και μια αναπόφευκτη τιμωρία. Μας υπνωτίζει για περίπου μισή ώρα, σταδιακά μας αφυπνίζει και μας αποζημιώνει με το σοκαριστικό αλλά προβλεπόμενο τέλος του.

Η ταινία θα λέγαμε είναι κάτι περισσότερο από μια απλοϊκή και κοινότυπη ιστορία είναι ένα σύνθετο ψυχολογικό θρίλερ, που λειτουργεί όμως σε πολλά επίπεδα, διερευνώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα ελαττώματα της. Στο φιλμ όπως και στην ίδια τη ζωή δεν υπάρχουν πραγματικά ιδανικοί χαρακτήρες, όλοι λίγο ή πολύ είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά και στη δυσκολία αποβολής και συμφιλίωσης με το παρελθόν.

Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός σκηνοθέτης τονίζει αυτά τα ηθικά ζητήματα των ηρώων του, (κυρίως της Κάταλιν) με την εσκεμμένη εναλλαγή στοιχείων που μας δίνουν την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε έναν άλλο αιώνα (παρθένο φυσικό τοπίο) και έπειτα στη σύγχρονη εποχή. Το κοντράστ αυτό( που μας παραπέμπει για ακόμα μια φορά στον Αντίχριστο του Τρίερ, όχι όμως και στο παραλογισμό του), είναι ένας τρόπος να αναζητηθεί η ανάγκη για τιμωρία οφθαλμόν αντί οφθαλμού που ο σκηνοθέτης, την συνδέει με την πρωτόγονη αιώνια φύση του ανθρώπου και όχι απαραίτητα μόνο με την γυναικεία φύση όπως θα μπορούσε απλουστευτικά να ερμηνευθεί.

Όσοι θα αποφασίσετε να δείτε αυτό το δυνατό και δύσκολο φιλμ, δώστε έμφαση και σε κάποια τεχνικά σημεία του που είναι εξίσου σημαντικά με την ανάλυση των χαρακτήρων. Στην ποιότητα της φωτογραφίας, όπως αποτυπώνεται κυρίως στους καταπράσινους λόφους, στο μίγμα της λεπτής χρήσης του φωτισμού και της σκιάς, και σε συνδυασμό με τα ηχητικά εφέ, την μουσική επένδυση και τους ανατριχιαστικούς φυσικούς ήχους, κάνουν τις στιγμές της έντασης και του βίαιου, τέλους ακόμα πιο συγκλονιστικές.

Αξεπέραστη η απόδοση της Ρουμάνας ηθοποιού Χίλντα Πέτερ, (έζησε στη πραγματικότητα το φόβο του βιασμού 2 φορές) και εξαιρετικός ο μονόλογος της όπως και η συνολική της παρουσία βγαλμένη μέσα από το πνεύμα των ταινιών του Ταρκόφσκι.*Ειδος Ταινίας: Εγκλήματος | Δραματική | Θρίλερ
*Σκηνοθεσια: Peter Strickland
*Σεναριο: Peter Strickland
*Ηθοποιοι: Hilda Péter, Norbert Tankó and László Mátray
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 82 Λεπτά
*Μεγεθος: 700 ΜΒ
*IMDb: 7,0

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/hwewsdjhddd
http://www.easybytez.com/htrtb1cnrrr

Δεν υπάρχουν σχόλια: