Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Fireworks (1997)

*Υπόθεση: O Nishi είναι μπάτσος. Η γυναίκα του έχει λευχαιμία, και πρόκειται να πεθάνει σύντομα. Αποφασίζει να αφήσει την αστυνομία και να βγάλει τη γυναίκα του εξω από το νοσοκομείο, για να περάσουν μαζί τις λίγες τελευταίες ημέρες της. Για να βρεί τα χρήματα για το σχέδιό του όμως, μπλέκει με τη yakuza, την ιαπωνική μαφία. Ο Horibe συνάδελφος του που καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά τον τραυματισμό του σε μια συμπλοκή με πυροβολισμούς. Οταν η γυναίκα του και...

τα παιδιά του τον παράτησαν, ο ίδιος έχασε τη θέλησή του για ζωή. Έτσι, ο Nishi απομένει το πιο τραγικό πρόσωπο ανάμεσα στις τραγωδίες των κοντινών του ανθρώπων και πρεπει να φανεί δυνατός για να ανταπεξέλθει...

*Extra: Το Fireworks ειναι η ταινία που χάρισε διεθνή αναγνώριση στον Kιτάνο σε σενάριο, σκηνοθεσία και μοντάζ ως συνεχιστή και ανανεωτή της παράδοσης του γιαπωνέζικου κινηματογράφου. Το ιδιόρυθμο σύμπαν του, στην πρότυπη και τελειότερη του μορφή. Ένας συνδιασμός λυρισμού και μαύρου χιούμορ, σιωπής και ρεαλιστικής βίας, με σήμα κατατεθέν την χαρακτηριστική στωική φιγούρα με τα πολλαπλά τικ, λόγω τραυματισμού σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Hanabi = Fireworks = Πυροτεχνήματα (ελλ.τίτλος). Το σωστό είναι Hana-Bi = Hana (flower) Bi (fire) -περιγράφει καλύτερα το περιεχόμενο του έργου.

Ο χαρακτήρας του Κιτάνο ειναι αμίλητος, ακίνητος, ανέκφραστος, απότομος, απρόβλεπτος και εξαιρετικά βίαιος. Από αγάπη και ενοχή, αποκόπτεται απο τα πάντα και αφοσιώνεται στους δικούς του. Οι εικόνες μιλούν περισσότερο από τους διαλόγους και εναλλάσσονται απότομα από δραματικές σκηνές σε ασήμαντα στιγμιότυπα της καθημερινότητας, απο τη γαλήνη του θαλασσινού τοπίου σε πιστολίδια, από την απόλυτη ηρεμία σε τσοπστικ στο μάτι.

Οι κανόνες του αστυνομικου θριλερ ανατρέπονται, οι κλασσικές σκηνές δράσης (ληστεία τραπεζας, συναλλαγές με yakuza, πιστολίδια) δεν αποτελούν την ουσία και δίνονται χωρίς την απαιτούμενη και αναμενώμενη ένταση ενός τυπικού cop movie. Έτσι η προσοχή στρέφεται στους τραγικούς ήρωες και στην εξέλιξη της ιστορίας μέχρι το λυτρωτικό φινάλε.

Περίτεχνο μονταζ, flashbacks και διασπάσεις στην αφήγηματική συνοχή περιπλέκουν την απλοικότητα της υπόθεσης και δόσεις κυνικού χιούμορ αποφωρτίζουν το δράμα χωρίς αυτό να χάνει την βαρύτητα του. Μεγάλα στατικά πλάνα, αργοί ρυθμοί, παύσεις και ξαφνικές εξάρσεις ωμής βίας δένονται με τη μελανχολική μουσική του Joe Hisaishi αναδεικνύωντας την ποιητική διάσταση του έργου.

Ένα δυτικό εμπορικό κινηματογραφικό είδος αναδιαμορφώνεται μέσα από γιαπωνέζικες παραδόσεις και αξίες για να μετατραπεί σε μια ελεγεία πάνω στην απώλεια, τη ζωή και το θάνατο. Ένα οξύμωρο υπαρξιακό δράμα απαλλαγμένο απο κλισέ αποτελεί απο μονο του ενα αξιόλογο κινηματογραφικό είδος γραφής.*Ειδος Ταινίας: Εγκλήματος | Δραματική
*Σκηνοθεσια: Takeshi Kitano
*Σεναριο: Takeshi Kitano
*Ηθοποιοι: Takeshi Kitano, Kayoko Kishimoto and Ren Ohsugi
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 103 Λεπτά
*Μεγεθος: 1390 ΜΒ
*IMDb: 7,8

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/257pmkiafc2
http://www.easybytez.com/4g62oxbxq8m
http://www.easybytez.com/ikx8xc5irwm
http://www.easybytez.com/203mml3snfa

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Fish Tank (2009)

*Υπόθεση: Η Mia είναι μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα που ειναι στο στάδιο της εφηβείας, χωρίς σχολική και οικογενειακή παιδεία. Οι θεσμοί αύτη ειναι ακρωτηριασμένοι για την Mia. Ετσι η περιέργεια αυτού του σταδίου της εφηβείας αποτελεί ενα κίνητρο ανακάλυψης και αναζήτησης κάποιου νοήματος. Διέξοδο στα προβλήματα βρίσκει στο χορό. Η μητέρα της είναι αλκοολική και φέρνει στο σπίτι το νέο της φίλο. Η Mia αρχίζει να νοιώθει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Η ερωτική ανάμιξη της...

μικρής με το φίλο φέρνει δύσκολες καταστάσεις.

*Extra: Η Andrea Arnold σκηνοθετεί με εντυπωσιακό ρεαλισμό. Τα καδραρίσματα, η κάμερα στο χέρι και το μοντάζ συνθέτουν μια κινηματογράφηση προς παραδειγματισμό. Με πολύ νεύρο και άπταιστη αισθητική, που εμπλουτίζεται με το επίπονο γκρίζο της φωτογραφίας. Ζωές γκρίζες, σύννεφα αδιέξοδα. Ένα ενυδρείο δίχως διαφυγή.

Η σκηνοθέτιδα ήταν τυχερή να έχει στα χέρια της μια αποκαλυπτική Katie Jarvis στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκέτη απόλαυση στο ντεμπούτο της! Παραδίδοντας μια άγρια εσωτερική ερμηνεία. Βέβαια και ο Michael Fassbender αποτελεί εξαιρετικό παρτενέρ. Και μεταξύ τους σχηματίζεται μια απερίγραπτη χημεία. Μεταδίδοντας υπόγεια και με ευκολία μια λιγωτικά ερωτική ατμόσφαιρα.

Για να κλείσω, το Fish Tank αποτελεί ένα υπόδειγμα σκηνοθεσίας και υποκριτικής καθοδήγησης και αποτέλεσε την ταινια της χρονιάς στην Βρετανία.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Andrea Arnold
*Σεναριο: Andrea Arnold
*Ηθοποιοι: Katie Jarvis, Michael Fassbender and Kierston Wareing
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 123 Λεπτά
*Μεγεθος: 2180 ΜΒ
*IMDb: 7,4

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/e34ybe3okth7b
http://www.easybytez.com/6pln4gter7q6f
http://www.easybytez.com/nzyykalr04pph
http://www.easybytez.com/dnsnku4isv71a
http://www.easybytez.com/fm2nhjc79fa5g
http://www.easybytez.com/5gmlj20c5da5p

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Eyes Without A Face (1960)

*Υπόθεση: Η κόρη του γνωστού γιατρού και χειρούργου Génessier, τραυματίζετε σε ενα αυτοκινητικό δυστύχημα. Σαν αποτέλεσμα ειχε να παραμορφωθεί φρικτά στο πρόσωπο. Τώρα συντετριμμένος ο γιατρός Génessier εχει βαλει σκοπό να αποκαταστήσει το πρόσωπο της κορης του. Ετσι ο γιατρός θα εμπνευστή ενα νοσηρό σχεδιο. Μαζί με την βοηθό του Louise απαγάγουν νεαρά κορίτσια, με σκοπό να τους αφαιρέσουν το δέρμα άπό το πρόσωπό τους, ώστε να το μεταμοσχεύσουν στην κόρη του...

γιατρού.

*Extra: Το Eyes Without A Face είναι από τις πρώτες ταινίες της nouvelle-vague και είναι μια ταινία που δύσκολα μπορείς να κατηγοριοποιήσεις. Είναι θρίλερ, φιλμ-νουάρ, τρόμου, ή μήπως είναι δράμα; Μάλλον, είναι όλα αυτά μαζί. Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια, η ταινία όμως παραμένει πολύ δυνατή γιατί συγκερνά τον γοτθικό τρόμο με την υψηλή αισθητική.

Πιστή κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Jean Redon, από τον Γάλλο σκηνοθέτη Georges Franju, το Eyes Without a Face ήταν η δεύτερη δουλειά του που διακρίνεται από μια ονειρική, ποιητική ομορφιά. Η πανέμορφη εξπρεσσιονιστική ασπρόμαυρη φωτογραφία, ο ποιητικός ρυθμός της ταινίας, το όμορφο παιχνίδι που κάνει ο Franju με το φως και τις σκιές, η ακροβασία της εικόνας μεταξύ πραγματικότητας και παραίσθησης, η ονειρική αύρα που διαπερνά την ατμόσφαιρα στην κυριολεξία σε μαγεύουν.

Ο Franju, δημιουργεί μια εφιαλτική αίσθηση σπερματικού τρόμου καθώς η αλληλεπίδραση των ορατών και το κρυμμένων πραγμάτων, αυτών που βλέπεις και αυτών που εννοούνται δημιουργούν ένα κλιμακούμενο αίσθημα αγωνίας. Ο τρόμος εξάγεται από τις σκιές, τις αντανακλάσεις και την υποβλητική ατμόσφαιρα, εκτός βέβαια από μια ιδιαίτερα λεπτομερή σκηνή αφαίρεσης δέρματος από το πρόσωπο, που σίγουρα στην εποχή της θα είχε σοκάρει.

Το Eyes Without a Face ισορροπεί με ευκολία ανάμεσα στην κινηματογραφική ποίηση και στον μακάβριο εφιάλτη, παντρεύοντας τον τρόμο με μια αισθητική τρυφερότητα. Παράλληλα δεδομένης της έντονης συμβολικής χροιάς του ανθρώπινου προσώπου, ειναι ένα εμβαθές αλληγορικό δοκίμιο πάνω στην ανθρώπινη ταυτότητα. Ετσι κατατάσσεται αντικειμενικά, μια από τις ομορφότερες ταινίες τρόμου που έχουν υπάρξει στην ιστορία του κινηματογράφου.*Ειδος Ταινίας: Μυστήριου | Τρόμου | Δραματική
*Σκηνοθεσια: Georges Franju
*Σεναριο: Jean Redon, Pierre Boileau
*Ηθοποιοι: Pierre Brasseur, Alida Valli and Juliette Mayniel
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 88 Λεπτά
*Μεγεθος: 2050 ΜΒ
*IMDb: 7,8

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/pdo9mhqxio5
http://www.easybytez.com/gy1f6awrpso
http://www.easybytez.com/2oj31p47hl1
http://www.easybytez.com/o8x0jqn7ao3
http://www.easybytez.com/0apm0722ivr

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

In The Bedroom (2001)

*Υπόθεση: Ο Matt Fowler είναι ένας γιατρός που εργάζεται στην μικρή πόλη του Maine απ' όπου κατάγεται. Είναι παντρεμένος με την Ruth, μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, που είναι μια δασκάλα μουσικής. Ο μοναχογιός τους Frank βρίσκεται στο σπίτι για καλοκαιρινές διακοπές και μαζεύει χρήματα για τις σπουδές του δουλεύοντας στο ψάρεμα των αστακών. Παράλληλα έχει ξεκινήσει μια ερωτική σχέση με μια γυναίκα μεγαλύτερή του κατά δέκα χρόνια και μητέρα δύο παιδιών. Το γεγονός...

μαθαίνεται στην μικρή πόλη και αναστατώνει τους γονείς του. Η σχέση τους θα φτάσει σ' ένα ξαφνικό και τραγικό τέλος. Τότε κάθε πρόσωπο θα χρειαστεί να πάρει την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση τού πώς πρέπει να ανταποκριθεί.

*Extra: Ο Todd Field, αφου εκλεισε ενα κύκλο ως ηθοποιός, αποδεικνύει ότι μπορείς να κάνεις, μια ταινία (σαν σκηνοθέτης τωρα) και να τη λατρέψουν κριτικοί και θεατές.

Το In The Bedroom είναι ένα κλασσικό αισθηματικό δράμα που βάζει στο επίκεντρο μια δυσλειτουργική οικογένεια. Οι δύο γονείς (και οι δύο ρόλοι υποψήφιοι για Oscar) ανταλλάσσουν ελάχιστες κουβέντες και αυτές τυπικές, και συντρίβονται από το δράμα του γιου τους. Η ταινία γοήτευσε στο φεστιβάλ Sundane την εποχή που προβλήθηκε...

Ο Todd Field δείχνει να έχει απόλυτο έλεγχο πάνω στο υλικό του, με σχετικά υπνωτική και αργη αφηγηση, σωστά δομημένους χαρακτήρες, απαραίτητη δοση μυστήριου και σε μερικές σκηνές φωτογραφία που συναρπάζει. Χαρακτηριστικά είναι τα πανέμορφα πλάνα με φόντο τα καλοκαιρινά χρώματα του Maine. Πραγματικά μια από τις καλύτερες ταινίες του 2001.*Ειδος Ταινίας: Εγκλήματος | Δραματική
*Σκηνοθεσια: Todd Field
*Σεναριο: Robert Festinger, Todd Field
*Ηθοποιοι: Tom Wilkinson, Sissy Spacek and Nick Stahl
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 130 Λεπτά
*Μεγεθος: 1450 MB
*IMDb: 7,5

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/fc7g495ojwj
http://www.easybytez.com/pbjwan1xwyc
http://www.easybytez.com/9vs7b60yrba
http://www.easybytez.com/qib90u4gins

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Woman In The Dunes (1964)

*Υπόθεση: Ένας ερασιτέχνης εντομολόγος αφήνει το Τόκιο για να παει μελετήσει ένα αταξινόμητο είδος σκαθαριού που ζει σε μια μακρινή, αχανή έρημο. Όταν ομως χάνει το λεωφορείο για να επιστρέψει στον πολιτισμό, πείθεται να περάσει τη νύχτα στο σπίτι μιας νεαρής χήρας που ζει σε μια καλύβα στον πυθμένα ενός αμμόλοφου. Το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο πυρετώδεις όσο και αισθαντικές απεικονίσεις της μάχης των δύο φύλων στην ιστορία του σινεμά, και συνάμα...

μια εφιαλτική παραβολή του καθημερινού Σισύφειου αγώνα για ζωή.

*Extra: !!! Αριστούργημα !!! Η μεγαλύτερη στιγμή της κινηματογραφικής δημιουργίας στην δεκαετία του '60, κι η μεγάλη αποκάλυψη στην Δύση της σουρεαλιστικής, ιδιοσυγκρασιακής θεώρησης του κόσμου από τον Χιρόσι Τεσιγκαχάρα. Μονο ως αριστούργημα μπορεί να χαρακτηριστεί το υπαρξιακό και αλληγορικό δράμα του Ιαπωνα σκηνοθέτη, που πράττει σαν μικρός θεός, περισσότερο από μεγάλος σκηνοθέτης.

Βασισμένη στο ομότιτλο λογοτεχνικό έργο του Κόμπο Άμπε Γυναίκα στους αμμόλοφους, η ταινία του Τεσιγκαχάρα είναι ένας μακρύς, σκοτεινός, βασανιστικά εξοντωτικός απολογισμός της διαφωνίας και του ερωτισμού ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, παραλληλα με το δράμα της ζωης και τον αδιάκοπο αγωνα της επιβιωσης με ολα οσα συνεπάγεται.

Ο Τεσιγκαχάρα, στη δεύτερη ταινία του, μπαίνει στη θέση του επιστήμονα και εξερευνά την υφή του παράξενου τόπου, φτιάχνοντας ασπρόμαυρες συνθέσεις που κόβουν την ανάσα με την ποικιλία και τη δραματική τους ποιότητα.

Η Γυναίκα στους Αμμόλοφους είναι μια αλληγορία για το χρόνο, τον ερωτισμό και τελικά για την ιδια την ζωή. Οι κάτοικοι της απομακρυσμένης και προβληματικής επαρχίας αποφασίζουν φασιστικά για το μέλλον αυτής της γυναίκας και οποιουδήποτε περαστικού πέσει στα νύχια τους. Συμβολικά ειναι μια ελίτ που καθορίζει τις τυχες τους. Οι όμηροι οφείλουν να δουλέψουν σκληρά στο λάκκο γιατί αν δεν το κάνουν σε καθημερινή βάση, τα διπλανά σπίτια κινδυνεύουν να υποχωρήσουν και η κοινότητα να καταρρεύσει. Η μόνη διέξοδος στην μονοτονία ειναι το σεξ, που ανάγεται σε πρωταρχικό στοιχείο, αν όχι μοναδικό, διασκέδασης.

Ανάγκη, πόθος, υπακοή, παράνοια, αντίσταση, συνήθεια γεννιούνται σε ένα φυσικό εργαστήριο και η παλέτα των συναισθημάτων εκδηλώνεται με τρόπο που από θαύμα δεν γίνεται ποτέ επαναλαμβανόμενος στα χέρια του Τεσιγκαχάρα. Με σφιχτό μοντάζ και πρωτοποριακή ηχητική επένδυση (ατονική και εκρηκτική) από τον Τόρου Τακεμίτσου οι ποιητικές εμπνεύσεις του Ιάπωνα σκηνοθέτη δεν γλιστρούν σε φιλοσοφικούς πλατειασμούς. Ένα σπουδαίο δείγμα καλλιτεχνικού νεωτερισμού, στριμωγμένο στο συρτάρι της παραγωγής μιας χώρας με πιο προβεβλημένα έργα άλλων δημιουργών, από τη δεκαετία των ρηξικέλευθων βημάτων στο παγκόσμιο σινεμά.

Μπορείτε να το δείτε σαν μια ταινία αγωνίας, αφού η εσωτερική του δράση είναι απίστευτη και τα πάντα κινούνται συνεχώς, χωρίς να σταματάνε από τα πλαίσια που ορίζει το στενό και κλειστοφοβικό σκηνικό. Μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική ερμηνεία του Eiji Okada (Χιροσίμα, Αγάπη μου) που εναρμονίζεται με την αδυσώπητη χρονική φθορά των γεγονότων.

Μπορείτε να θαυμάσετε τον τρόπο που ο ερωτικός ερεθισμός βρίσκει διεξόδους στα δύο γυμνά κορμιά που λάμπουν σαν χρυσός κόκκος άμμου. Όμως, περισσότερο θα νιώσετε και εσείς σαν ερασιτέχνες εντομολόγοι που παρατηρούν με το μικροσκόπιο το θαύμα της ζωής και της επιβίωσης. Ίσως πιο πολύ από ποτέ, θα γίνεται και εσείς μικροί θεοί, κομμάτια της επίλεκτης πλευράς του πλανήτη…*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Hiroshi Teshigahara
*Σεναριο: Kôbô Abe
*Ηθοποιοι: Eiji Okada, Kyôko Kishida and Hiroko Itô
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 147 Λεπτά
*Μεγεθος: 1450 MB
*IMDb: 8,4

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/914bogn9a3cbt
http://www.easybytez.com/ybfu4tgtxftpp
http://www.easybytez.com/azme8ct637w0u
http://www.easybytez.com/xqa2s4lcuvcla

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

The Face Of Another (1966)

*Υπόθεση: Ένας αξιοσέβαστος επιχειρηματίας παραμορφώνεται φρικτά στο πρόσωπο μετά απο ένα ατύχημα. Με όλο του το κεφάλι καλυμμένο με επιδέσμους, κλείνεται στο σπίτι του και στον εαυτό του, αναπτύσσοντας μισανθρωπική συμπεριφορά. Για να μπορεσει να ανταπεξέλθει ψυχολογικά, επισκέπτεται τακτικά έναν ψυχίατρο, ο οποίος του προτείνει να του φτιάξει μία αληθοφανή μάσκα, ως μέρος ενός ψυχολογικού πειράματος. Ο ασθενής δέχεται, μα σύντομα θα αντιληφθεί...

οτι η μάσκα αρχίζει να τον κυριεύει, διαμορφώνοντας μια δική της προσωπικότητα. Παραλληλα ξεδιπλώνεται και μια αλλη ιστορία, βασισμένη στον φιλοσοφικό και συναισθηματικό τρόμο μίας επιζήσασας από το Ναγκασάκι που ψάχνει για αγάπη, ενώ προσπαθεί να ανατρέψει την ακλόνητη πεποίθηση ότι ένας άλλος πόλεμος θα ξεκινήσει αύριο.

*Extra: !!! Αριστούργημα !!! Ο Hiroshi Teshigahara σκηνοθετει το βιβλιο του επισης Ιαπωνα Kôbô Abe και κανει μια βαθια καταδυση στη ψυχισμο ενος ανθρωπου που εχοντας απωλεσει το προσωπο του νομιζει οτι εχασε τον ιδιο του τον εαυτο.

Το "φαινεσθαι" και το "ειναι" πραγματευεται το (κυριολεκτικα) ψυχολογικο θριλερ του H.Teshigahara που περνει αριστα στη σκηνοθεσια. Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Χιρόσι Τεσιγκαχάρα, δεν πρόλαβε να κάνει πολλές ταινίες, αλλά άφησε πίσω του μια σημαντική κινηματογραφική φήμη. Με την ταινία αυτή αναλύει την κρίση ταυτότητας των ανθρώπων και αποτελεσε πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες μ’ αυτή τη θεματολογία.

Όταν αποκόβεται ένα κεφάλι από το υπόλοιπο σώμα, το σώμα έχει χάσει κάθε έννοια ταυτότητας. Όταν φορέσουμε μία στολή, απλά έχουμε ντυθεί κάτι. Όταν όμως φορέσουμε μάσκα έχουμε μασκαρευτεί, δηλαδή εχουμε αποκτήσει μια μυστηριακή έννοια. Αυτός ο άγνωστος είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Έχει ανάγκη καθοδήγησης, αλλά μπορεί να γίνει φονιάς του καθοδηγητή του. Μπορεί να απομονωθεί, να εγκλειστεί ή να συνεχίσει σιωπηλά να αποπλανεί τους ίδιους του τους συντρόφους.

Ο Τεσιγκαχάρα χρησιμοποιεί κάθε μέσο της κινηματογραφικής τεχνικής, για να θέσει διαφορα φιλοσοφικά ερωτήματα. Έτσι, στην ταινία μπαίνουν τα ερωτηματα: «Αν δεν ήξερε κανείς ποιος είσαι, θα έμπαινες στη διαδικασία της εξαπάτησης;», «Τι θα γινόταν στην κοινωνία αν είμαστε όλοι ανώνυμοι» , «Αν το πρόσωπο είναι όντως το παράθυρο της ψυχής» κλπ...

Επίσης χρησιμοποιεί φρικιαστικά, δραματικά πλάνα το ένα μετά το άλλο, μέχρι να βρεις ερωτήματα σχετικά με τη δική σου ταυτότητα συμπληρώνοντας την εικόνα στο μυαλό σου. Τελειώνοντας η ταινία έχεις την ανάγκη να τρέξεις μπροστά απ’ τον καθρέφτη σου και να παρατηρήσεις τον εαυτό σου… Σκηνοθετική πρωτοπορία σε όλο της το μεγαλείο!*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Hiroshi Teshigahara
*Σεναριο: Kôbô Abe
*Ηθοποιοι: Tatsuya Nakadai, Mikijiro Hira and Kyôko Kishida
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 124 Λεπτά
*Μεγεθος: 1260 MB
*IMDb: 7,9

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/jq5hov22a6auj
http://www.easybytez.com/k2ylkussy8j2a
http://www.easybytez.com/i8skm8dyjlged
http://www.easybytez.com/br5nk3mwwcwvg

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Pitfall (1962)

*Υπόθεση: Eνας ανθρακωρύχος και ο νεαρός γιος του εγκαταλείπουν τη δουλειά και το χωριό τους για να αναζητήσουν την τύχη τους μακριά από τον αυταρχικό έλεγχο που τους ασκείται από τη βιομηχανία. Την ιδια στιγμή ένας μυστηριώδης ξένος, ντυμένος με λευκό κοστούμι, τους φωτογραφίζει από απόσταση. Αργότερα, ο ανθρακωρύχος, αποδεχόμενος μια θέση εργασίας που του προσφέρεται, θα μεταβεί σε ένα ανησυχητικά άδειο χωριό. Η μοναδική κάτοικος είναι η ιδιοκτήτρια ενός...

ζαχαροπλαστείου, που τους εξηγεί ότι το τοπικό ορυχείο έκλεισε και ότι η πόλη ερήμωσε, καθώς οι εργάτες έφυγαν για να αναζητήσουν αλλού δουλειά. Ανεξήγητα γοητευμένος από την πόλη-φάντασμα, ο ανυποψίαστος ανθρακωρύχος συναντά τον άνθρωπο με το λευκό κοστούμι, που θα τον φέρει αντιμέτωπο με το ακατανόητο αλλά μοιραίο πεπρωμένο του.

*Extra: !!! Αριστούργημα !!! Βασισμένη στο μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα Κόμπο Άμπε,η ταινία αποτελεί ένα σκοτεινό, λιτό, σουρεαλιστικό ατμοσφαιρικό πορτρέτο της αποξένωσης, της πνευματικής κενότητας και της ηθικής κατάπτωσης.

Η περίπτωση του Hiroshi Teshigahara γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα, όσο βυθιζόμαστε στον προσωπικό του πλανήτη-εφιάλτη. Ο δημιουργός της «Γυναίκας στους Αμμόλοφους» και του «Προσώπου ενος άλλου» μας παρουσιάζει ένα ειρωνικό δράμα φαντασίας, βγαλμένο μέσα από τους χειρότερους εφιάλτες της προλεταριακής τάξης.

Ο Τεσιγκαχάρα μας παρουσιάζει για αλλη μια φορά την ριζοσπαστική οπτική του πάνω στην αφήγηση και το στυλ. Μιξάροντας διάφορα είδη σινεμά (κοινωνικό ρεαλισμό, σουρεαλισμό, ντοκιμαντέρ, δράμα, έγκλημα και συνομωσία) μας διηγείται μια ευρηματική ονειρική αλληγορική (δυστυχώς διαχρονική) ιστορία για την εξαθλίωση, την ηθική, τον αγώνα για επιβίωση και τα όνειρα της εργατικής τάξης που εξαπατάται από τα συνδικάτα και ζει σαν όμηρος των εταιριών της.

Όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, ο Τεσιγκαχάρα δεν ενδιαφέρεται για τις εύκολες απαντήσεις, αλλά το αντίθετο: να θέτει δύσκολα ερωτήματα και να μας προκαλεί με αμφισημίες.*Ειδος Ταινίας: Εγκλήματος | Δραματική | Φαντασίας
*Σκηνοθεσια: Hiroshi Teshigahara
*Σεναριο: Kôbô Abe
*Ηθοποιοι: Hisashi Igawa, Sumie Sasaki and Sen Yano
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 97 Λεπτά
*Μεγεθος: 1260 ΜΒ
*IMDb: 7,8

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/h4877uvx0oug2
http://www.easybytez.com/eed1daw1i5zs4
http://www.easybytez.com/di8llqutn80qs
http://www.easybytez.com/3gg58jfwd8nio