Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

The Killers (1946)

*Υπόθεση: Δυο καλά πληρωμένοι δολοφόνοι εκτελουν κάποιο συμβολαιο, και σκοτώνουν εν ψυχρό ενα υπάλληλο ενος βενζινάδικου, με το ονομα Σουηδός. Ένας ασφαλιστής αποφασίζει να διερευνήσει την κατάσταση και να μάθει τα γεγονότα που έφεραν τα πράματα σ`αυτό το σημείο. Το ένα στοιχείο οδηγεί στο άλλο και ο ασφαλιστής μας, μέσα από συνεχή φλας μπακ ξετυλίγει το νήμα της ζωής του Σουηδου προσπαθώντας να φτάσει στην ουσία της ιστορίας της δολοφονίας. Και φυσικά θα βρεί...

τη μοιραία γυναίκα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση.

*Extra: Το "The Killers" (Οι Δολοφόνοι) είναι όντως μια φοβερή film noir ταινία. Παρόλο που η ιστορία είναι πολύ απλή, η κινηματογράφησή της είναι μοναδική και σαγηνευτικά φοβερή. Σε αυτό συμβάλλει η εκπληκτική μονόχρωμη φωτογραφία του Elwood Bredell που υποστηρίζεται από την δυσοίωνη παλλόμενη μουσική του Miklos Rozsa συνεπικουρούμενη απο την σκηνοθεσία του Robert Siodmak. (Είναι από τις πιο τέλειες ακολουθίες που εχει γνωρισει ποτέ ο κινηματογράφος).

Η πρώτη και η πιο επιτυχημένη διασκευή του μυθιστορήματος του Ernest Hemingway με τίτλο "The Matadors". Με σκηνοθεσία απλή αλλά εκπληκτική στο μεγαλύτερο μέρος της, και μερικές εκλάμψεις σε σκηνές-κλειδιά, παρουσιάζει συναισθηματοκεντρικά και συγκυριακά τους πρωταγωνιστές, αποκαλύπτοντας σταδιακά τις μεταξύ τους σχέσεις. Τα πρόσωπα εισάγονται στην πλοκή είτε καλυμμένα σε μυστύριο, είτε τυλιγμένα σε τρομακτική πνοή, για να συνθέσουν μέχρι τα μισά της ταινίας, έναν γρίφο από ερωτήματα που περιμένουν απάντηση.

Η ατμόσφαιρα μοιάζει αποπνικτική από το πρώτο κιόλας πλάνο, και διατηρεί άριστα την εντύπωση αυτή μέχρι και την τελευταία σκηνή, προσθέτοντας επιπλέον ένταση στις εγκληματικές στιγμές. Στην δραματικότητα συνεισφέρει κι η εναλλαγή της αποστασιοποίησης της κάμερας, που άλλοτε αφήνει τους πρωταγωνιστές να μοιάζουν με σκοτεινές φιγούρες, κι άλλοτε εστιάζει σε λεπτομέρειες του προσώπου ή του σώματος που κουβαλούν το μεγαλύτερο συναισθηματικό φορτίο. Οι αντιδράσεις μάλιστα των προσώπων, δένουν ευρηματικά με την τρομακτικά επιβλητική μουσική επένδυση, σε βαθμό που ορισμένες φορές το ανθρώπινο σώμα φαντάζει ένα παραπονιάρικα μελωδικό μουσικό όργανο.

Η πλοκή ξεδιπλώνεται αναδρομικά, με τα αφηγηματικά flashbacks να διαδέχονται το ένα το άλλο σε μορφή σκουριασμένων αναμνήσεων. Τα ηθογραφικά επίπεδα, μεταμορφώνονται μαζί με τους πρωταγωνιστές, και η δύναμη και η εξουσία αλλάζουν συνεχώς χέρια, σε βαθμό που οι "φονιάδες" αποκτούν πολλαπλά νοήματα στα πρόσωπα των διαφορετικών ρόλων. Για τον λόγο αύτο, μέχρι και την τελική σκηνή, οι ηθοποιοί αποκτούν νέα ιδιωματικά επίπεδα, και παρουσιάζουν στοιχεία που προκαλούν έκπληξη στις στερεότυπες αντιμετωπίσεις της στιγμής.

Ειδικά ο Burt Lancaster (στον πρώτο ουσιαστικά μεγάλο του ρόλο) και η Ava Gardner (που αποτελεί αντισυμβατική προσέγγιση στην μοιραία γυναίκα του φιλμ noir), χτίζουν ένα πολυμορφικό εύρος χαρακτήρων, και σε διαφορετικά στάδια της ταινίας, μετατρέπονται σε αυτόνομες και ασύγκριτες προσωπικότητες, που ζουν για μια σκηνή μόνο για να αντικατασταθούν στην επόμενη από κάποιο alter ego τους.*Ειδος Ταινίας: Εγκλήματος | Δραματική | Φιλμ Νουάρ
*Σκηνοθεσια: Robert Siodmak
*Σεναριο: Anthony Veiller, Ernest Hemingway
*Ηθοποιοι: Burt Lancaster, Ava Gardner and Edmond O'Brien
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 103 Λεπτά
*Μεγεθος: 1440 ΜΒ
*IMDb: 7,9

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/udfgufory08
http://www.easybytez.com/drikf2g0mrl
http://www.easybytez.com/glzkdmiuo1n
http://www.easybytez.com/f9zx0w3dlq7

3 σχόλια:

Μαρία είπε...

Miklos Rozsa - The Lost Weekend, Double Indemnity, The Killers (1997) [320 mp3]
http://www.easybytez.com/axbfw3jqh58w

trololo είπε...

Φιλε μου εισαι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ! επιτέλους, ελληνικος υποτιτλισμος στο the killers!

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή ταινία φίλε μου!!!!!! ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!