Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Onibaba (1964)

*Υπόθεση: Στην εποχή εμφυλίου πολέμου στην φεουδαρχική Ιαπωνία, μια ηλικιωμένη γυναίκα και η νύφη της που ζουν σε ένα βαλτότοπο, περιμένουν την επιστροφή του γιου και συζύγου αντίστοιχα από το μέτωπο. Οι δυο γυναίκες επιβιώνουν στον άγριο τόπο αποπλανώντας και σκοτώνοντας περαστικούς σαμουράι και στη συνέχει πουλώντας τα όπλα και την πανοπλία τους. Κάποια στιγμή ένας άντρας που πολέμησε κι αυτός στον εμφύλιο πόλεμο επιστρέφει με νέα για τον θάνατο...

του γιου της γυναίκας. Η νεαρή νύφη της αρχίζει να γοητεύεται από τον παράξενο άντρα και συνάπτει ερωτική σχέση μάζι του, κατί που δεν θα αρέσει στην πεθερά της.

*Extra: Ατμοσφαιρικό, δραματικό θρίλερ από τον Kaneto Shindo. Η ταινία είναι ένας συνδυασμός ερωτικού δράματος και ψυχολογικού θρίλερ. Στο σύμπαν του Onibaba θα συναντήσουμε τα ανθρώπινα ένστικτα στην πιο αυθόρμητη διάστασή τους. Την ερωτική επιθυμία, τη λαγνεία, τη διαπλοκή, τη διαστροφή, τον καιροσκοπισμό: όλα φυτρωμένα πάνω απ' το χώμα της επιβίωσης.

Ανάμεσα στις παρορμήσεις των ενστίκτων και την ικανοποίησή τους, παρεμβάλλονται μόνο προκαταλήψεις, που αγγίζουν τα όρια της θρησκευτικής δεισιδαιμονίας. Προκαταλήψεις, που εκμεταλλευόμενες τις ανθρώπινες φοβίες για το άγνωστο, βάζουν φρένο στην ανθρώπινη φύση, επιχειρώντας να θέσουν τους δικούς τους κανόνες συμπεριφορας. Μόνο που στο Onibaba δεν υπάρχει τίποτα μεταφυσικό. Δεν υπάρχουν δαίμονες. Κι αν εντοπίζουμε τη μορφή τους, αυτή είναι στα πρόσωπα των ανθρώπων. Οι νεκροί έχουν πεθάνει. Τους έχει χωνέψει η γη. Η μόνη κόλαση είναι αυτή των ζωντανών.

Το μινιμαλιστικό φυσικό τοπίο του βάλτου, τα καλάμια, το νερό είναι κινηματογραφημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με ζωντανό λαβύρινθο. Τα μεγάλα πλάνα, οι εικόνες των καλαμιών στο βάλτο, οι υπνωτικοί ρυθμοί, οι μινιμαλιστικοί διάλογοι δίνουν στην ταινία ένα τόνο εσωτερικότητας. Η πανέμορφη, υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία, ο φωτισμός, ειδικά στα βραδυνά πλάνα, που κάνει τις σκιές να φαίνονται ζωντανές, οι μακρινές λήψεις, το επιβλητικό φυσικό τοπίο προσφέρουν μια ποιητική ομορφιά στο έργο.

Καταπληκτική δουλειά κάνει και το ανατριχιαστικό soundtrack του Hikaru Hayashi, ο οποίος χρησιμοποιεί τους φυσικούς ήχους και τον τελετουργικό ρυθμό των τυμπάνων, ενισχύοντας την απόκοσμη ατμόσφαιρα της ταινίας, μεταμορφώνοντας τη σε αληθινό εφιάλτη.

Και αν υπάρχει μια ρήση που θα μπορούσε να περιγράψει στο έπακρο αυτή τη φυσική διάσταση της ανθρώπινης κόλασης, αυτή δεν είναι άλλη από τη ρήση του Ίταλο Καλβίνο: "Η κόλαση των ζωντανών δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον· αν υπάρχει μια κόλαση, είναι αυτή που υπάρχει ήδη εδώ, η κόλαση που κατοικούμε καθημερινά, που διαμορφώνουμε με τη συμβίωσή μας."*Ειδος Ταινίας: Δραματική | Τρόμου | Θρίλερ
*Σκηνοθεσια: Kaneto Shindô
*Σεναριο: Kaneto Shindô
*Ηθοποιοι: Nobuko Otowa, Jitsuko Yoshimura and Kei Satô
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 103 Λεπτά
*Μεγεθος: 1440 ΜΒ
*IMDb: 8,0

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/ejiecx7qk3e
http://www.easybytez.com/d936mo6y9ol
http://www.easybytez.com/k41wobgxuzl
http://www.easybytez.com/rqnze31o57n

3 σχόλια:

Αντρέας είπε...

Σπουδαία ταινία. Ευχαριστώ πολύ!!!

kapelakis είπε...

Μπράβο!! Ευχαριστώ

Αλέξης είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για το γρήγορο re-upload !!!!