Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Yasamin Kiyisinda (2007)

*Υπόθεση: Στη Βρέμη, ο Ali παρηγορεί τη μοναξιά του επισκεπτόμενος πόρνες. Όταν συναντά τη Yeter και καταλαβαίνει ότι είναι τουρκικής καταγωγής, της προτείνει να την πληρώνει για να μείνει μαζί του. Στη διάρκεια μιας επίσκεψης του γιου του, Nejat, καθηγητή γερμανικής λογοτεχνίας, ο Ali και η Yeter τσακώνονται και φυσικά χωρίς να το θέλει τη σκοτώνει. Η Yeter είχε πει στον Nejat για την κόρη της πίσω στην πατρίδα, την Ayten, και ο Nejat ταξιδεύει μέχρι την Κωνσταντινούπολη...

για να τη βρει. Οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, αλλά ο Nejat γοητεύεται από την πόλη και αποφασίζει να μείνει αγοράζοντας ένα βιβλιοπωλείο. Εν τω μεταξύ, η Ayten θέλοντας να ξεφύγει από την τουρκική αστυνομία ως μέλος μιας επαναστατικής οργάνωσης, ταξιδεύει μέχρι τη Γερμανία για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Γνωρίζει τη Lotte, οι δυο τους ερωτεύονται, και μετακομίζει στο σπίτι της, μαζί με τη μητέρα της, Susanne.

*Extra: !!! Αριστούργημα !!! Πιο κατασταλαγμένος από ποτέ, ο Fatih Akin, που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τη σκηνοθεσία, καταπιάνεται μ' ένα θέμα τόσο επίκαιρο όσο και διαχρονικό, σ' αυτό το υπαρξιακό δράμα που κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και μια υποψηφιότητα για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες.

Έξι χαρακτήρες, προερχόμενοι από τα τέσσερα σημεία του κοινωνικού ορίζοντα, αλλά και από διαφορετικές γενιές και γεωγραφικές τοποθεσίες, μπλέκονται σ' ένα διαρκές αλισβερίσι της τύχης, χωρίς ποτέ να αποκτούν την πλήρη εικόνα της γενικότερης ιστορίας, εγκλωβισμένοι στο δράμα της δικής τους υπο-ιστορίας.

Αποτελεί μια βαθιά συγκινητική, άκρως ποιητική ταινία που εκτός από το υπέροχο cast - οι ήρωές του ακροβατούν ανάμεσα στον έρωτα και τον θάνατο, το Αμβούργο και την Κωνσταντινούπολη - διακρίνεται για τις έντονες αντιθέσεις σκληρότητας και ρομαντισμού και την οξυδερκή πολιτικοκοινωνική κριτική που ασκεί.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές γενιές. Καταγράφεται δεξιοτεχνικά η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο διαφορετικές κουλτούρες και με τόλμη, ο φακός εστιάζει στην τουρκική πολιτική κατάσταση - πολιτική καταπίεση, παράνομες συλλήψεις και βασανιστήρια. Η ταινία πραγματεύεται την απώλεια και την ανάγκη συμφιλίωσης με το θάνατο και προσπαθεί να γεφυρώσει το διαπολιτισμικό χάσμα των αντικρουόμενων πολιτισμών Γερμανίας- Τουρκίας.

Ο Akin δεν ενδιαφέρεται να κάνει μια ταινία για τη μετανάστευση και τις πολιτικο-κοινωνικές της προεκτάσεις. Αντιθέτως, υφαίνοντας αυτόν τον εξαιρετικό ιστό ανθρώπινων ιστοριών θέλει να δείξει τον αέναο αγώνα για την αναζήτηση της πραγματικής μας ταυτότητας, των διαδρομών που περνούν ξυστά η μία από την άλλη χωρίς να διασταυρώνονται (παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά), την εσωτερική ερημιά που ο καθένας μας προσπαθεί να εξερευνήσει και, ειρωνικά, τους κύκλους στους οποίους κινείται η ζωή παίζοντας τα δικά της παιχνίδια, ξανά και ξανά, σαν τον ατέρμονο ήχο των κυμάτων που συνοδεύει τους πρώτους τίτλους τέλους.

Η ωριμασμένη, ουσιαστική σκηνοθετική του ματιά, η οποία ακολουθεί τους πρωταγωνιστές του χωρίς να χάνει τη γενικότερη εικόνα, και οι πολύ καλές ερμηνείες που αποσπά από όλους τους ηθοποιούς απογειώνουν την οικουμενικότητα του Yasamin Kiyisinda και το κατατάσσουν άνετα στη μέχρι τώρα καλύτερη στιγμή του αγαπημένου αυτού δημιουργού.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Fatih Akin
*Σεναριο: Fatih Akin
*Ηθοποιοι: Nurgül Yesilçay, Baki Davrak and Tuncel Kurtiz
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 116 Λεπτά
*Μεγεθος: 2180 ΜΒ
*IMDb: 7,8

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/htlj4d5094n
http://www.easybytez.com/tqcyfxuftbc
http://www.easybytez.com/2rtg3k4kn4a
http://www.easybytez.com/lrxe6hxddnm
http://www.easybytez.com/3y0rns98usf

Δεν υπάρχουν σχόλια: