Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Harakiri (1962)

*Υπόθεση: Η μεγάλη σε διάρκεια ειρήνη στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα ώθησε τους άρχοντες (Σογκούν) να διαλύσουν τις πολεμικές φατρίες καταδικάζοντας πολλούς σαμουράι σε ανεργία και φτώχεια. Η μοναδική λύση σε μια τέτοια μίζερη ζωή, που θα αποκαθιστούσε την τιμή τους, σύμφωνα με τον αυστηρό κώδικα των σαμουράι, ήταν μια τελετουργική αυτοκτονία, το χαρακίρι. Ο γηραιός πολεμιστής, Χανσίρο Τσουγκούμο φτάνει στον πύργο του ευγενούς άρχοντα Σάιτο για να ζητήσει την άδεια του...

να κάνει χαρακίρι. Εκεί μαθαίνει για την τραγική μοίρα του γαμπρού του, του νεαρού σαμουράι Μοτόμε, που έχοντας πουλήσει το σπαθί του για να συντηρήσει την άρρωστη γυναίκα του βρήκε φρικτό θάνατο όταν υποχρεώθηκε να κάνει χαρακίρι με ένα σπαθί από μπαμπού. Οργισμένος με την σκληρότητα του άρχοντα ο Χανσίρο σχεδιάζει την εκδίκησή του.

*Extra: !!! Αριστούργημα !!! Μία ταινία ορόσημο για τον ιαπωνικό κινηματογράφο, και μία απο τις γνωστότερες και πιο ονομαστές στο δυτικό κόσμο. Ο παραγνωρισμένος εν συγκρίσει με την, αποτελούμενη από τους Κουροσάβα, Μιζογκούτσι και Όζου, αγία τριάδα του ιαπωνικού κινηματογράφου, Μασάκι Κομπαγιάσι παραδίδει μαθήματα απωανατολικής διαλεκτικής, ξεφλουδίζοντας αργά και υπομονετικά τα αρχικά φιλμικά στρώματα προκειμένου να φτάσει στον πυρήνα του προβληματισμού του.

Ο πανάρχαιος θεσμός του χαρακίρι, της τελετουργικής αυτοκτονίας των πολεμιστών σαμουράι για λόγους τιμής, θα λειτουργήσει ως θεμέλιο επί του οποίου θα τοποθετηθεί επιμελώς ένας εκρηκτικός μηχανισμός που θα ανατινάξει κάθε τυπολατρική σύμβαση, αφήνοντας μονάχα επαναστατικά συντρίμμια. Η ιστορία γράφεται και διδάσκεται πάντοτε από τους νικητές, οι νόμοι και οι θεσμοί απορρέουν από την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, ακόμη και οι άγραφοι κανόνες και οι παραδόσεις δεν ξεφεύγουν από την απόχη της εξουσίας. Ο Κομπαγιάσι θα υπονομεύσει σκοπίμως και μεθοδικά ένα περιτύλιγμα τιμής και ανδρείας μονάχα για να εξυψώσει το ουσιαστικό περιεχόμενο και ζητούμενο της διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της μέχρι τέλους αντίστασης και μάχης.

Σε μία από τις πιο ωμά δοσμένες σκηνές της ιστορίας του κινηματογράφου, κανένας ηρωισμός δεν στέκει αλώβητος, κανένας εξωραϊσμός δεν μένει ανέπαφος, κάθε ευρέως διαδεδομένη εικόνα μεταλλάσσεται σε εφιαλτικό λαογραφικό έκθεμα, κάθε μύθος υποβαθμίζεται σε μύθευμα. Η μυσταγωγία της τελετουργίας μετατρέπεται σε βάναυσο φονικό, ο ιερός κώδικας τιμής σε υποκρισία και μέσο επιβίωσης εν καιρώ εξαθλίωσης και ανέχειας. Η καλογυαλισμένη ατσάλινη λεπίδα του κατάνα αντικαθίσταται από ένα ευτελές ξίφος φτιαγμένο από μπαμπού, ο ένδοξος θάνατος παραχωρεί τη θέση του κραυγές αγωνίας, ικεσίες για οίκτο και μία αυτοχειρία που ομοιάζει περισσότερο σε σφαγή. Η μόνη τελετουργία που εν τέλει επιβιώνει είναι αυτή της σκηνοθετικής προσέγγισης, της αισθητικής φόρμας που εξυφαίνει σταδιακά και αριστοτεχνικά το ένδυμα της καταβαράθρωσης δογμάτων και αμφισβήτησης βεβαιοτήτων, υψώνοντας μία κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι σε ένα διαιωνιζόμενο πνεύμα μιλιταρισμού και απολυταρχισμού που καταπνίγει κάθε απόπειρα ενάντιου ψιθύρου.

Την εισαγωγική υποβλητική και ράθυμη αφήγηση θα διαδεχτεί το φρενήρες κυρίως μέρος, γεμάτο εκρήξεις που ανατέμνουν τα χρονικά επίπεδα και λειτουργούν επεξηγηματικά, για να καταλήξουμε στο γκραν φινάλε της τελικής σύγκρουσης και λύσης, σε ένα αιματοβαμμένο κρεσέντο μάταιης εκδίκησης, σύμβολο και κορωνίδα μίας γενναίας κινηματογραφικής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί. Μονοπλάνα σπάνιας λυρικής δύναμης, περίτεχνες γωνίες λήψης και ένας εμπνευσμένος τεμαχισμός του χώρου συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν τη φιλοτέχνηση ενός εικαστικού αριστουργήματος, το οποίο δρα καίρια σαν πυροβολισμός εξ επαφής όσο και ύπουλα, σαν μη ανιχνεύσιμο δηλητήριο.*Ειδος Ταινίας: Δραματική
*Σκηνοθεσια: Masaki Kobayashi
*Σεναριο: Shinobu Hashimoto, Yasuhiko Takiguchi
*Ηθοποιοι: Tatsuya Nakadai, Akira Ishihama and Shima Iwashita
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 133 Λεπτά
*Μεγεθος: 1460 ΜΒ
*IMDb: 8,5

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/31unz797lk5
http://www.easybytez.com/zq17dcyw624
http://www.easybytez.com/irpnhiezw6m
http://www.easybytez.com/zr48odjt4kt

1 σχόλιο:

Αντρέας είπε...

Αριστουργηματική ταινία. Ευχαριστώ πολύ!!!