Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

A Prophet (2009)

*Υπόθεση: Ο Malik El Djebena είναι ένας 19χρονος Γαλλοάραβας που έχει περάσει όλη του τη ζωή σε αναμορφωτήρια και αυτή τη φορά, ως ενήλικος πια, και λόγω επίθεσης σε αστυνομικό, μπαίνει για πρώτη φορά με τους μεγάλους όπως λέει ο δικηγόρος του για να εκτίσει τα 6 χρόνια ποινής του. Παρόλο που δεν είναι ο τύπος που προκαλεί, ξέρει πως να επιβιώνει και να αμύνεται. Αυτό τραβάει την προσοχή του Κορσικανού μεγαλομαφιόζου César Luciani που του αναθέτει να σκοτώσει...

έναν φυλακισμένο. Φυσικά δεν ήταν απλά πρόταση αφού η επιλογή ήταν, τον σκοτώνεις και σε προστατεύουμε ή σε σκοτώνουμε. Ο Malik δεν είναι δολοφόνος αλλά ξέρει ότι αν δε το κάνει, δε θα βγει ζωντανός από τη φυλακή στην οποία οι Κορσικανοί μαφιόζοι είχαν απλώσει τα δίχτυα τους και στους φύλακες. Ο νεαρός Άραβας γίνεται εκτός από προστατευόμενος των Κορσικανών, και το παιδί για τα θελήματα μιας και λόγω της καταγωγής του δε μπορούσε να γίνει μέλος της "οικογένειας”. Με αρκετή τύχη αλλά και αποφασιστικότητα, ο Malik κερδίζει την εμπιστοσύνη του Luciani με τον τελευταίο να κανονίζει εξόδους για τον μικρό ώστε να του κάνει θελήματα με ανάλογα ανταλλάγματα όπως "κελί πολυτελείας”, πόρνες και λοιπές ευκολίες και ανέσεις. Ο Malik ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά φτάνοντας σε σημείο να έχει στήσει δικιά του "επιχείρηση” έξω από τη φυλακή μαζί με έναν πρώην συγκρατούμενό του αλλά και τον Luciani να χάνει συνέχεια έδαφος από τους όλο και αυξανόμενους Άραβες της φυλακής που απειλούσαν να του πάρουν τα ηνία.

*Extra: !!! Aριστούργημα !!! Οταν την ειχα δει με ειχε απορροφησει απίστευτα - κυριολεκτικά - (εγκεφαλικά, συναισθηματικά) τόσο που να ικετεύω να μην τελειώσει! Χωρίς υπερβολη είναι η καλύτερη ταινία εγκλήματος της δεκαετίας που μας αφησε.

Το μεγαλύτερο ατού του σκηνοθέτη Jacques Audiard είναι η ικανότητα του να χτίζει πορτρέτα συναρπαστικά και ολοκληρωμένα. Ανατρέχοντας στην φιλμογραφία του θα βρούμε μια σειρά από βασανισμένους χαρακτήρες τους οποίους ο Γάλλος δημιουργός σταδιακά απογυμνώνει επί της οθόνης, έτσι ώστε όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους, ακόμα κι αν κάποια στοιχεία της πλοκής μένουν επιμελώς αναπάντητα, η αίσθηση που επικρατεί είναι εκείνη της πληρότητας.

Ο Malik του «Un Prophete» είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Γιατί ξεκινά από το σημείο μηδέν. Μπαίνει στη φυλακή κενός κι αγράμματος, ένας 'παραστρατημένος' νεαρός, ένα χαμίνι που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Και βγαίνει από τη φυλακή... Δον Κορλεόνε! Το ίδρυμα, λέει ο Audiard, που θα έπρεπε να λειτουργεί ως σωφρονιστικό, που θα έπρεπε να επανεντάσσει ομαλά το απολωλός πρόβατο στο κοπάδι, λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο παρανόμων. Μπαίνεις Γιάννης Αγιάννης και βγαίνεις διπλωματούχος Αλ Καπόνε!

Έχει κι άλλο! Η φυλακή χωνευτήρι πολιτισμών. Κορσικανοί, άραβες, σαρακηνοί και βενετσιάνοι, έλληνες, οθωμανοί. Κάθε καρυδιάς καρύδι! Κι ο Malik προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσά τους. Και μέσα από την αλληλεπίδρασή του με αυτούς μαθαίνει ότι επιβιώνει ο πιο αδίστακτος. Εκείνος που θα ξεχάσει οίκτος τι θα πει, αυτός που θα πατήσει επί πτωμάτων για να αναδυθεί στην κορυφή. Έτσι η φυλακή γίνεται μικρογραφία του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Με σφιχτούς ρυθμούς, υπόκωφη ένταση και σεκάνς ανθολογίας -όπως ο φόνος στην φυλακή και η εκτέλεση του μεγαλομαφιόζου- κάνει τις δυόμισι ώρες που διαρκεί το φιλμ να φαντάζουν μια στιγμή!*Ειδος Ταινίας: Εγκλήματος | Δραματική | Θρίλερ
*Σκηνοθεσια: Jacques Audiard
*Σεναριο: Thomas Bidegain, Jacques Audiard
*Ηθοποιοι: Tahar Rahim, Niels Arestrup and Adel Bencherif
*Υπότιτλοι: Ελληνικοί HardSubbed
*Διάρκεια: 155 Λεπτά
*Μεγεθος: 1710 ΜΒ
*IMDb: 8,0

Σαν free user στο EasyBytez μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μέχρι 200 MB το καθένα, αλλά για να κατεβάζετε τα αρχεια μου που ειναι μεγαλύτερα, πρεπει να κάνετε μια απλή εγγραφή ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ για να κατεβάζετε μέχρι 512 MB ανά αρχείο.

http://www.easybytez.com/94ukhxz6ytxbw
http://www.easybytez.com/uni7xjgleluh37
http://www.easybytez.com/zkzyaaajm3c7l

Δεν υπάρχουν σχόλια: